A început Festivalul „Sfântă ni-i vatra” la Sibiu. Pe parcursul a patru zile, între 11 și 14 iulie, o delegație formată din 130 de artiști, meșteșugari și oameni de cultură din raioanele Dondușeni, Criuleni, Strășeni și Soroca va fi prezentă în județul Sibiu. Ceremonia de deschidere s-a desfășurat la Casa Artelor din Piața Mică.
[brid video=”1700732″ player=”38897″ title=”Festivalul Sfântă ni-i Vatra Sibiu 2024″ duration=”54″ description=”undefined” uploaddate=”2024-07-12″ thumbnailurl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1700732_th_6691013b0fb61_1720779067.jpg” image=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1700732_hd_669101922560a_1720779154.jpg” contenturl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/sd/1700732.mp4″ width=”16″ height=”9″]
„Trei Culori și-o Singură Credință: Românească” este un proiect prin care Consiliul Județean Sibiu promovează schimbul de bune practici culturale și tradiționale dintre Județul Sibiu și raioanele Dondușeni, Criuleni, Strășeni și Soroca din Republica Moldova.
La festivitatea de deschidere, emoția a triumfat sub egida portului tradițional, a cântecului, dansului și tradiției. S-a discutat despre legăturile strânse dintre localitățile din județul Sibiu și cele din Moldova. Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, Adrian Dupu, Secretar de Stat – Guvernul României – Departamentul pentru Relatia cu Republica Moldova (DRRM), părintele Constantin Necula, consilier onorific al secretarului de stat al DRRM, și Ciprian Ștefan, manager general al Muzeului Astra, alături de reprezentanți ai raioanelor moldovenești.
„Mă bucur de acest parteneriat pentru că Sibiul este într-adevăr unul dintre județele cu care ne mândrim, din România, ca și celelalte 41, dar este un județ de suflet care știu că depune foarte mult efort pentru această apropiere a României de Republica Moldova și a Republicii Moldova de România și de Uniunea Europeană”, a spus Adrian Dupu, Secretar de Stat – Guvernul României – Departamentul pentru Relatia cu Republica Moldova.
Turnu Roșu se va înfrăți cu o localitate din Raionul Dondușeni
Președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a enumerat numeroasele activități care încurajează schimbul de experiență între tradițiile moldovenești și cele din județul Sibiu. De asemenea, a subliniat faptul că în viitorul apropiat, comuna Turnu Roșu va încheia un parteneriat de înfrățire cu localitatea Briceni din raionul Dondușeni.
„În județul Sibiu, relații de înfrățire s-au stabilit și între comunele din județ; Valea Viilor, Bazna, Axente Sever și Rășinari, care la rândul lor au parteneriate cu comune din Dondușeni și Criuleni. Acum se pun bazele unei alte înfrățiri, între Turnu Roșu, care în această perioadă face primul pas către un parteneriat cu satul Briceni din Raionul Dondușeni, și foarte curând vor vorbi și de alte înfrățire pe care le pregătim. Avem un parteneriat amplu care are, cei șapte ani de-acasă, petrecuți de-o parte și de alta a Prutului”, a spus Daniela Cîmpean.
Bine am venit acasă!
Evenimentul aduce împreună, într-o atmosferă plină de emoție, dulcele grai moldovenesc și impresionantele meșteșuguri moștenite din generațiile trecute. Gospodarii moldoveni inimoși și neobosiți, alături de gazdele primitoare din Sibiu, fac posibilă organizarea acestor reuniuni de-a lungul multor ani. A doua ediție a festivalului reunește românii de dincolo de Prut sub un singur crez, cel românesc.
„Bine am venit și bine v-am găsit acasă! La noi în Republica Moldova și în familia noastră, se spunea când eram copil, că atât cât trăiești, îți construiești în fiecare localitate câte o casă. Atunci, fiind copil, nu înțelegeam. Asta înseamnă ca în fiecare localitate să ai câte un prieten și noi ne bucurăm astăzi că suntem alături de prietenii noștri din județul Sibiu”, a spus vicepreședintele raionului Criuleni, Onica Roman.
Muzeul Astra se va îmbogăți cu gospodării de peste Prut
Directorul Muzeului Astra, Ciprian Ștefan, a anunțat intenția de a include în muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului gospodării moldovenești autentice. Mai mult decât atât, acesta dorește să certifice meșteșugari din Republica Moldova prin intermediul Casei Artelor, entitatea responsabilă cu certificarea competențelor meșterilor populari și formarea profesională în antreprenoriatul cultural.
„Intenția noastră este să avem în muzeul în aer liber una sau două gospodării reprezentative din Republica Moldova, pentru ca România în miniatură din Dumbrava Sibiului să fie cu adevărat completă. Și nu este suficient acest lucru. Nu doar să reconstruim aceste gospodării, ci să vă aducem meșterii dumneavoastră la noi în această clădire, să-i certificăm. Suntem singura instituție muzeală din Europa care certifică competențele meșterilor din România. Patrimoniile nu se definesc doar prin discursuri, doar prin expoziții și afișe, ci se definesc și prin echivalentul economic”, a spus managerul.
Programul festivalului
Între orele 10:00 și 17:00, în fața Casei Artelor, meșteri și producători locali moldoveni vor face demonstrații de confecționare a obiectelor de decor și vor comercializa diverse produse tradiționale moldovenești, precum ceai de trandafir, miere cu cătină, ghimbir sau zmeură, ulei din nuci, vinuri și fructe uscate.
Vineri seara, la Centrul Cultural „Ion Besoiu”, iubitorii folclorului sunt așteptați la spectacolul „Sfântă ni-i vatra!”, unde ansamblurile „Junii Sibiului”, „Cimbrișor”, „Baștina”, „Lozioara”, „Basarabia” și „Plai de Dor” din Republica Moldova vor oferi un „duel” cultural de dans. Vor fi susținute și recitaluri de muzică populară moldovenească de Semion Lungu, Victor Ciobanu și Alexandru Biță. Accesul publicului este liber, spectacolul desfășurându-se între orele 18:00 și 20:30.
Sâmbătă, 13 iulie, sunt programate dezbateri și tururi informative la Biblioteca Județeană „Astra” și Muzeul „Astra” din Dumbrava Sibiului, vizând schimbul de bune practici în managementul cultural și administrația publică. De asemenea, târgul producătorilor moldoveni va continua.
Detalii pentru programul complet aici: Sibiu găzduiește Festivalul ‘Sfântă ni-i vatra!’ dedicat culturii și meșteșugurilor din Republica Moldova.