turiștii avertizați să nu mai interacționeze cu urșii de pe transfăgărășan
foto: arhivă

Pe fondul căldurilor extreme, tot mai mulți turiști se refugiază în zonele răcoroase, precum Bâlea Lac, unde temperaturile nu depășesc 22 de grade Celsius. Cu toate acestea, o amenințare neașteptată îi pândește pe vizitatori: urșii care își fac veacul pe Transfăgărășan în căutare de hrană.

În ultimele zile, au fost raportate numeroase întâlniri între turiști și urși, inclusiv o ursoaică cu trei pui, observată pe marginea drumului. În ciuda aspectului aparent blând și prietenos al animalelor, specialiștii avertizează că situația este mult mai periculoasă decât pare.

„La cât de lenți și de blânzi par, viteza lor de reacție este incredibil de rapidă. Nu recomand nimănui să se apropie”, a declarat Octavian Hadăr, directorul unui fond de vânătoare.

VEZI ȘI – Doi turiști la un pas să fie muscați de urs pe Transfăgărșan 

Oamenii sunt sfătuiți să evite orice interacțiune cu urșii, care pot deveni agresivi în orice moment. Mulți turiști opresc să facă fotografii sau să hrănească animalele, neconștientizând riscurile.

Hadăr a relatat un incident recent în care o ursoaică a atacat un copil. „Ursoaica a luat copilul sub braț, ca pe o pradă, și a plecat cu el. Noroc că fratele lui și câinii pe care îi avea cu el au sărit la ursoaică, iar aceasta i-a dat drumul copilului”, a povestit el.

Specialiștii subliniază că obiceiul turiștilor de a hrăni urșii le alterează comportamentul natural. Puii învață că hrana vine de la mașini, nu din pădure, ceea ce poate duce la creșterea numărului de incidente pe viitor.

Turiștii sunt îndemnați să fie vigilenți și să respecte recomandările specialiștilor pentru a evita orice pericol.

CITEȘTE ȘI: Filmul tragediei în cazul tinerei ucisă de urs pe o potecă din Munții Bucegi

Ultima oră