un bărbat din vurpăr acuză că a fost bătut de polițiști. fiica: „tata a fost operat. le fac plângere să fie dați afară!” (video)

Un bărbat din Vurpăr aduce acuzații grave la adresa unor polițiști. Fiica omului spune că doi agenți i-au rupt mâna în încercarea de a-l încătușa. Sibianul a fost operat de urgență miercuri seara, iar acum e internat în spital. Pe de altă parte, reprezentanții IPJ Sibiu că bărbatul a fost recalcitrant, a avut un comportament agresiv, le-a adus injurii agenților, iar pentru toate acestea a fost amendat. 

Fiica sibianul a luat legătura cu Ora de Sibiu și a făcut acuzații grave la adresa unor polițiști care au intervenit pentru aplanarea unui conflict între tatăl ei și o vecină. În timp ce femeia acuză că tatăl ei a fost bătut de agenți, având nevoie urgentă să fie operat, IPJ Sibiu spune că bărbatul a fost recalcitrant și agresiv, motiv pentru care agenții au aplicat legea, încătușându-l. 

un bărbat din vurpăr acuză că a fost bătut de polițiști. fiica: „tata a fost operat. le fac plângere să fie dați afară!” (video)

Ceartă din cauza unui cal

O femeie a sunat miercuri la 112 după ce s-a certat cu un vecin în Vurpăr. Conflictul dintre cei doi a pornit din cauză că un cal care îi aparține bărbatului a ajuns pe spațiul verde din fața porții femeii. 

„Tatăl meu Banea Toma, în vârstă de 68 de ani, din comuna Vurpăr, cunoscut om gospodar și onest, a avut o discuție mai aprinsă cu o vecină, din cauză că și-a lăsat calul lângă curtea lui și a ajuns în dreptul casei vecinei. Vecina i-a zis să îl ia de acolo, s-au certat, apoi ea a sunat la poliție”, a povestit fiica bărbatului. 

Polițiștii au confirmat cele spuse de aceasta explicând că doi agenți au ajuns în zonă pentru a lămuri situația și pentru a aplana conflictul. „La data de 10 iulie, în jurul orei 13:00, polițiștii Secției nr. 1 Poliție Rurală Șelimbăr au fost solicitați să intervină pentru a aplana un conflict verbal în care au fost implicate două persoane din localitatea Vurpăr. Apelanta reclama faptul că a avut un conflict verbal cu un vecin care și-ar fi lăsat cabalina la păscut pe o zonă verde ce îi aparține. Polițiștii s-au deplasat la domiciliul bărbatului reclamat pentru a lămuri situația de fapt dar și pentru a detensiona și media escaladarea conflictului între cei doi vecini”, a explicat Luciana Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu. 

Acuzații grave: „Polițiștii i-au rupt mâna”

Polițiștii au ajuns la fața locului, însă vecinii nu se mai aflau în stradă, astfel că i-au bătut în poartă bărbatului. Acesta a ieșit să discute cu ei și, potrivit fiicei lui, agenții ar fi fost recalcitranți. La un moment dat, bărbatul ar fi fost trântit în șanț, în încercarea polițiștilor de a-l încătușa. 

„Polițiștii au bătut în poartă. El era în casă, dormea, s-a trezit și a ieșit la ei. Polițiștii au vorbit recalcitrant, iar tata le-a răspuns pe măsură. Nu i-a înjurat, nu le-a vorbit urât, ci doar le-a spus așa <<ce puteți să îmi faceți, doar nu mă veți aresta?>>. Și în minutul următor au tăbărât pe el să îi pună cătușele. L-au băgat în șanț sub privirile mamei care nu știa cum să reacționeze. Din circul ăsta, tata a ieșit foarte rău. L-au tăvălit în șanțul ăla de ciment, era plin de sânge și nu reușeau să îi pună cătușele, fiindcă tata opunea rezistență. Dar nu opunea rezistență fiindcă nu voia să se supună legii, ci fiindcă atunci când l-au trântit în șanț, au reușit să îi rupă mâna. Mama a filmat o parte din acest eveniment și se observă cum tata rage de durere, iar ei n-au nicio treabă, continuă să îl tragă de braț”, a povestit fiica bărbatului. 

După acest eveniment, bărbatul a fost băgat în autospecială și a fost dus la secția de poliție. 

Solicitați de Ora de Sibiu, reprezentanții IPJ Sibiu au relatat ce s-ar fi întâmplat de fapt la Vurpăr. Potrivit acestora, bărbatul a avut un comportament agresiv și a opus rezistență în momentul în care agenții au vrut să îi pună cătușele, astfel că a fost nevoie să fie folosită forța. În plus, i-ar fi înjurat pe polițiști. 

„La domiciliul bărbatului, polițiștii s-au confruntat cu un comportament verbal agresiv manifestat de către acesta, iar în ciuda apelurilor repetate de a adopta un comportament civilizat, de a se legitima, bărbatul a continuat să se manifeste recalcitrant, să le adreseze injurii și chiar să se apropie agresiv de polițiști, motiv pentru care i s-a adus la cunoștință că se impune încătușarea și conducerea la sediul Postului de Poliție Vurpăr pentru dispunerea măsurilor legale. Bărbatul nu s-a supus nici acestei măsuri, opunând în mod constant rezistență fizică în momentul în care polițiștii au procedat la manevra încătușării, fiind necesară utilizarea forței în vederea încătușării”, a transmis Luciana Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu. 

În secția de poliție, bărbatul a acuzat dureri, astfel că a fost solicitată intervenția unei ambulanțe. „La sediul Postului de Poliție Vurpăr, bărbatul a acuzat dureri la nivelul umărului, fiind solicitată intervenția unui echipaj medical”, mai spune Lazăr. Fiica bărbatului a declarat, de asemenea, că a fost nevoie ca vărul ei să intervină și să facă presiuni astfel încât localnicul să fie dus la spital. „L-au dus la secție plin de sânge și cu mâna ruptă. L-au ținut două ore acolo, până când a mers varul meu să vadă ce se întâmplă. Avea mâna umflată și în final au sunat la ambulanță. Nu mai puteau să îi dea jos cătușele la cât era de umflată”, a adăugat femeia. 

Operat la Spitalul Județean 

Spre seară, bărbatul a ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu. Medicii l-au preluat, au efectuat o serie de investigații, iar apoi l-au operat. Fiica bărbatului aduce acuzații și la adresa cadrelor medicale.

„Nu l-a băgat nimeni în seama vreo două ore, a stat acolo singur până au venit mătușa și sora mea. Plângea de durere și nu îl băga nimeni în seamă. I-au spus că e doar o simplă luxație. A fost nevoie să intervină vărul meu din Cluj, care este medic, ca să îi facă niște investigații. I-au făcut o radiografie și o țineau pe a lor că e doar o luxație. Apoi l-au dus și la un CT și au constatat că mâna era ruptă în mai multe locuri. Acum e internat în spital, urmează să îi mai facă alte analize și un RMN”, a acuzat fiica bărbatului.

Citește și: Reacția Spitalului Județean în urma acuzațiilor

Potrivit reprezentanților Spitalului Județean, bărbatul a fost operat și este sub supravegherea medicilor. „Bărbatul în vârstă de 68 de ani a fost adus la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, ieri, 10 iulie 2024, în jurul orei 18:00, având un traumatism la membrul superior drept și escoriații la antebrațe. A fost internat la Secția Ortopedie, unde s-a intervenit chirurgical asupra traumatismului suferit și rămâne sub supravegherea medicilor specialiști”, a precizat Cristina Bălău, purtătorul de cuvânt al SCJU Sibiu.

Femeia este hotărâtă să depună o plângere împotriva celor doi agenți de poliție odată ce vor obține certificatul medico-legal. „Este strigător la cer. Oamenii ăștia ar trebui să te apere, să ne simțim în siguranță! Dar ei vin să te bată la tine acasă. Mi se pare de nedescris. Vreau să fac plângere pentru a fi suspendați din funcție”, a spus femeia.

Conform polițiștilor, bărbatul a fost amendat fiindcă ar fi devenit agresiv cu forțele de ordine, ar fi refuzat să se legitimeze și i-ar fi înjurat pe agenți. „Pentru injuriile adresate, comportamentul manifestat și refuzul de a se legitima, bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii nr. 61/1991, republicată”, a mai spus Lazăr.

Ultima oră