Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în debutul ședinței de guvern de joi modificarea ordonanței de urgență privind siguranța rutieră, stipulând că șoferii vor primi înapoi permisele de conducere dacă rezultatele testelor antidrog nu sunt disponibile în termen de 72 de ore.
Decizia vine după observațiile societății civile și o petiție inițiată de Declic, care a strâns aproape 200.000 de semnături.
„Așa cum am anunțat, modificăm ordonanța de urgență privind siguranța rutieră. Mă refer în special la suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală. Dacă rezultatul nu vine în maximum 72 de ore, șoferii primesc carnetele înapoi”, a declarat premierul.
Marcel Ciolacu a subliniat că aceste modificări sunt esențiale pentru a nu penaliza cetățenii din cauza lipsei de capacitate administrativă a statului de a procesa testele în timp util. De asemenea, el a menționat că Ministerul de Interne a fost instruit să țină cont de observațiile societății civile.
În plus, Declic va organiza un protest în Piața Victoriei împotriva ordonanței, cerând abrogarea acesteia. Ciolacu a reiterat importanța măsurilor pentru prevenirea accidentelor rutiere cauzate de consumul de droguri, dar a subliniat că acestea nu trebuie să afecteze libertățile cetățenești.
„Vom monitoriza foarte atent în continuare problema testării antidrog, doar așa putem preveni tragedii precum cea de la 2 Mai. Ministerele Sănătății și Afacerilor Interne vor prezenta lunar o analiză comună despre capacitatea de respectare a termenului de 72 de ore. Pregătim inclusiv norme privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor în vederea testării antidrog. Vor fi gata în cinci zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență de azi. Sper că domnul ministru Predoiu a învățat lecția și în viitor nu va pune căruța înaintea cailor”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Varianta inițială a OUG 84 prevedea suspendarea permisului pentru șoferii care refuză testarea antidrog până la sosirea rezultatelor de la laboratoarele de medicină legală, aplicându-se și bicicliștilor și trotinetiștilor.