pericol de pene de curent din cauza caniculei. transelectrica sibiu: „se dilată conductoarele de înaltă tensiune”

Vremea extrem de călduroasă din ultimele zile a readus în prim-plan riscul unei întreruperi majore de curent electric în România, sau localizat, în orașe, localități sau cartiere. Transelectrica Sibiu explică motivele pentru care pot apărea astfel de pene de curent.

Un manager de centru din cadrul Transelectrica Sibiu a explicat că întreruperile de curent pot surveni din cauza dilatării conductoarelor din liniile de înaltă tensiune. Acestea pot să se apropie de sol și să genereze arcuri electrice atunci când intră în contact cu vegetația.

„Da, din cauza caniculei sunt probleme cu liniile de înaltă tensiune; conductoarele se dilată, coboară și se produce arc electric între conductoare și vegetație”.

Aceste incidente pot provoca, de asemenea, incendii de vegetație. Din fericire, în județul Sibiu nu s-au înregistrat încă astfel de cazuri.

„Nu am avut astfel de situații în județul Sibiu”, a transmis Slt. Andreea Ștefan, purtător de cuvânt ISU Sibiu.

Utilizarea excesivă a aparatelor de aer condiționat poate cauza întreruperi de curent locale

Canicula poate provoca indirect întreruperi de curent din cauza supraîncărcării rețelei electrice, determinată de utilizarea intensivă a aparatelor de aer condiționat și ventilație. Un inginer electrician din Sibiu explică procesul.

„Din cauza caniculei crește masiv consumul de curent datorită aparatelor de climatizare și ventilație atât în zonele rezidențiale, cât și în spațiile comerciale. Probabil mai degrabă în zonele urbane, iar asta creează dezechilibre zonale și chiar regionale. Consecința este că apar decuplări automate necesare pentru reechilibrarea rețelelor”, spune Mihai.

În momentul transmiterii acestei știri, la sediul Prefecturii Sibiu se desfășura o ședință cu directorii mai multor instituții, având ca subiect canicula.

Ultima oră