e-factura pentru toți: românia urmează modelul vest-european, ca în germania, italia, spania sau suedia

Începând cu 1 iulie 2024, România va extinde obligativitatea utilizării sistemului e-Factura și pentru relațiile business to consumer (B2C), conform Ordonanței de Urgență nr. 69/2024. Inițial opțională, iar apoi obligatorie din 1 ianuarie 2025, această măsură va permite persoanelor fizice să interacționeze cu Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF) într-un mod similar practicii din țările vestice.

România se aliniază practicilor vestice prin implementarea obligatorie a e-Factura pentru B2C, începând cu 2025. Această măsură aduce multiple beneficii, precum monitorizarea mai eficientă a cheltuielilor, crearea unui scor fiscal și posibilitatea de a obține reduceri de impozit, poziționându-se astfel ca un pionier în adoptarea acestui sistem complex în regiunea est-europeană​ (KMLZ)​​

România vs. Italia

  • Italia a implementat obligația de e-facturare pentru tranzacțiile B2B și B2C încă din 2019, folosind platforma SDI (Sistema di Interscambio), care a dus la o creștere semnificativă a colectării TVA și la reducerea evaziunii fiscale​ (vatcalc.com)​.
  • România urmează un model similar, dar implementarea completă pentru B2C va începe abia în 2025, oferind astfel o perioadă de adaptare pentru contribuabili.

România vs. Spania

  • Spania utilizează sistemul FACe pentru B2G și încurajează e-facturarea în B2B și B2C, dar nu este obligatorie pentru toate tranzacțiile​ (KMLZ)​.
  • România va face obligatorie utilizarea e-Factura pentru toate tranzacțiile B2C, cu excepții limitate, pentru a asigura o mai mare transparență și control fiscal.

România vs. Suedia

  • Suedia a adoptat e-factura pentru toate tranzacțiile guvernamentale (B2G) și încurajează utilizarea ei în sectorul privat. Sistemul lor este cunoscut pentru eficiența și ușurința de utilizare​ (KPMG)​.
  • România intenționează să creeze un sistem de credit fiscal și reduceri de impozit pentru consumatori, similar cu abordările scandinave, dar cu accent pe utilizarea obligatorie a e-Factura în toate sectoarele.

Românii vor fi obligați să monitorizeze activ cheltuielile și veniturile lor, având posibilitatea să creeze un scor sau credit fiscal și să beneficieze de reduceri de impozit și, în unele cazuri, de rambursări de bani.

Ordonanța stabilește că între 1 iulie 2024 și 31 decembrie 2024 utilizarea e-Factura în relațiile B2C va fi opțională, urmând ca începând cu 1 ianuarie 2025 să devină obligatorie pentru majoritatea contribuabililor, cu excepții pentru ONG-uri, partide politice, culte religioase neînregistrate în scopuri de TVA și agricultorii persoane fizice sub regim special de TVA. Operatorii economici vor trebui să transmită facturile emise prin sistemul național RO e-Factura pentru bunuri și servicii către persoane fizice, scrie portalul de știri Ziare.com.

O altă noutate adusă de ordonanță se referă la sancțiunile pentru operatorii economici care nu respectă obligațiile de transmitere a facturilor prin e-Factura, fiind prevăzute amenzi între 1.000 și 10.000 lei pentru fiecare factură netransmisă în termenul legal, extinzându-se astfel sancțiunile deja aplicabile în relațiile B2B.

Implementarea acestui sistem va implica acordarea fiecărei persoane fizice a unui cod de identificare fiscală unic, similar cu CNP-ul, pentru a proteja identitatea cumpărătorilor și a facilita calcularea unui credit fiscal anual bazat pe cheltuielile înregistrate. Detalii suplimentare privind implementarea și utilizarea acestui sistem vor fi clarificate de către ANAF în lunile următoare.

Ultima oră