Turcii care construiesc autostrada Sibiu - Făgăraș s-au pus pe treabă și au stabilit unde fac organizarea de șantier 
Simulare autostrada Sibiu-Făgăraș

Turcii de la Makyol care vor construi autostrada Sibiu – Făgăraș au depus la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Sibiu un memoriu în vederea obținerii acordului necesar organizării de șantier. Lucrările la șoseaua de mare viteză vor începe anul acesta. 

Cele patru loturi din autostrada A13, dintre Sibiu și Brașov, vor fi construite de un concern de firme turcești, respectiv Makyol Inşaat Sanayi Turizm Ve Ticaret Anonim Șirketi Istanbul, contra sumei de 6,4 miliarde de lei. Turcii s-au pus pe treabă și au depus la Mediu un memoriu pentru a obține autorizația necesară organizării de șantier. 

Organizarea de șantier pentru loturile 2 și 3 din autostrada A13 Sibiu – Făgăraș (Avrig/Mârșa – Arpașu de Jos, respectiv Arpașu de Jos – Sâmbăta de Sus) se va face la Cârța, pe un teren cu o suprafață de 7,8 hectare, unde în trecut își desfășura activitatea compania SC Drumuri și Poduri SA. Pe amplasamentul respectiv există în prezent trei construcții, iar două dintre ele sunt propuse a fi dezafectate. 

„Pe amplasamentul situat în comuna Cârța, județul Sibiu (locație pe care s-a desfășurat activitatea de spălare-sortare agregate minerale, depozitare materiale antiderapante pentru drumuri de SC Drumuri și Poduri SA) se dorește amenajarea organizării de șantier pentru autostradă A13 Sibiu Făgăraș – lotul 2 și 3”, se arată în memoriul depus la APM. 

Organizarea de șantier va prevede zona de lucru cu două stații de asfalt, două stații de betoane și zonele de depozitare betoane și asflat, rezervoare stocare GPL, zona de spălare și ungere și pompa de benzină. În imediata vecinătate a zonei de spălare și ungere se află o clădire existentă care va fi folosită ca atelier și depozit. 

În partea sudică a incintei, central, la baza taluzului se vor amenaja laboratorul și o magazie, ambele din containere modulare. Tot pe acest teren vor fi amplasate și clădiri din containere unde vor locui pe perioada lucrărilor muncitorii, fiind amenajate dormitoare, spălătorii și o bucătărie. Vor exista și zone de odihnă pentru ingineri și maiștri, cât și birouri. Incinta va fi împrejmuită cu panouri din tablă cutată, în partea dinspre drumul de exploatare și cu panouri din sârmă zincată. Toate aleile din incintă vor fi amenajate cu piatră concasată. 

Autostrada Sibiu – Făgăraș, în lungime de 68 de kilometri, ar trebui să fie gata în anul 2028. Drumul va cuprinde șapte noduri rutiere, 12 viaducte și 87 de poduri. Lucrările vor începe anul acesta, primul tronson care va intra în lucru fiind cel cuprins între Arpașu de Jos și Sâmbăta de Sus. 

Citește și: Simulare video cu autostrada Sibiu – Făgăraș 

Ultima oră