florian lipowitz câștigă pentru red bull - bora - hansgrohe tricoul galben în turul ciclist al sibiului

Florian Lipowitz, de la Red Bull – BORA – hansgrohe, este câștigătorul Clasamentului General în Turul Ciclist al Sibiului în 2024.

În etapa finală, câștigată de Giacomo Nizzolo (Q36.5 Pro Cycling Team) în Piața Mare din Sibiu, germanul de 23 de ani a apărat tricoul galben în fața fostului lider al cursei, Andreas Leknessund (Uno-X Mobility) și a sărbătorit prima victorie a echipei sale sub noul nume, care include spnsorul Red Bull.

BORA a mai câștigat de trei ori până acum Turul Ciclist al Sibiului, în 2020, 2021 și 2022.

florian lipowitz câștigă pentru red bull - bora - hansgrohe tricoul galben în turul ciclist al sibiului

În prima sa cursă la acest nivel, cel mai bun ciclist român a fost Andrei Cărbunarea (Echipa Națională a României).

 

Turul Ciclist al Sibiului a început sâmbătă, 6 iulie, cu o victorie pentru Andreas Leknessund (Uno-X Mobility) la Păltiniș, iar norvegianul și-a apărat tricoul galben în următoarele două etape, câștigate de Riley Pickrell (Israel – Premier Tech) și Max Walker (Astana QazaqstanDevelopment Team). Etapa de munte decisivă către Bâlea Lac, în ziua a treia, câștigată de Jonathan Caicedo (Team Petrolike), s-a dovedit însă puțin prea grea pentru Leknessund, iar Florian Lipowitz (Red Bull – BORA – hansgrohe) a preluat tricoul galben, pe care l-a apărat cu succes astăzi.

florian lipowitz câștigă pentru red bull - bora - hansgrohe tricoul galben în turul ciclist al sibiului

Etapa finală a Turului Ciclist Sibiu a dat din nou ocazia sprinterilor să strălucească, dar fiind ultima ocazie pentru victorie, evadării i-a luat destul de mult timp – peste 50 de km – să se formeze. Mark Stewart (Corratec Vini Fantini), Riccardo Biandani (Magazin general – Essegibi – F.Lli Curia), Nicolas Sessler (Victoria Sports Pro Cycling), Christian Scaroni (Astana Qazaqstan Development Team), Edison Callejas (Echipa Petrolike), Antoine Berlin (Bike Aid), Ludovico Crescioli (Team Technipes #inEmiliaRomagna) și Andrei Cărbunarea (Echipa Națională a României) au reușit să scape în evadare, dar plutonul nu le-a permis niciodată un ecart mai mare de 2 minute.

În ultima parte a etapei, trei cicliști, inclusiv câștigătorul etapei de ieri, Jonathan Caicedo (Team Petrolike), au reușit să se distanțeze, iar după ce au fost prinși, în ultimii 10 km, doi cicliști de Astana Qazaqstan Development Team, Max Walker și Jonas Reibsch, au lansat pe rând câteva atacuri. În cele din urmă, însă, nimeni nu a putut împiedica un finish la sprint. Pe drumurile din centrul vechi al Sibiului, Milan Menten (Lotto Dstny) a accelerat destul de devreme, trecând primul linia de finiș, dar ulterior a fost descalificat pentru că nu și-a păstrat trasa, astfel încât Giacomo Nizzolo (Q36.5 Pro Cycling Team) a avansat pe prima treaptă a podiumului în ultima etapă a Turului Ciclist al Sibiului.

florian lipowitz câștigă pentru red bull - bora - hansgrohe tricoul galben în turul ciclist al sibiului

Câștigătorul tricoului galben de lider în Clasamentul General, Florian Lipowitz, s-a bucurat să-și sărbătorească victoria pe prima treaptă a podiumului de pe scena din Piața Mare. „Nu am fost sigur că rămân în galben decât cu 100 de metri înainte de linia de finiș de astăzi. A fost o etapă grea, dar echipa a făcut o treaba grozavă și a reușit să mă țină în siguranță. Această cursă a fost o bună pregătire pentru participarea în Turul Spaniei, în toamnă. Îmi place cursa de la Sibiu și în special cățărarea de la Bâlea Lac, așa că ne vom revedea, cu siguranță”.

 

Câștigătorii etapei 4, sponsorizată de Swoboda Tehnologies

1. Giacomo Nizzolo (Q36.5 Pro Cycling Team)

2. Riley Pickrell (Israel – Premier Tech)

3. Finn Crockett (VolkerWessels Cycling Team)

 

Podiumul Clasamentului General

1. Florian Lipowitz (Red Bull – BORA – Hansgrohe)

2. Andreas Leknessund (Uno-X Mobility)

3. George Bennett (Israel – Premier Tech)

 

Câștigătorii tricourilor distinctive:

Galben, de lider în clasamentul general, sponsorizat de Compa, Florian Lipowitz (Red Bull – BORA – Hansgrohe)

Albastru, de lider în Clasamentul pe puncte, sponsorizat de AutoHaus Huber, Joren Bloem (TDT-Unibet)

Alb, de lider în Clasamentul Cățărătorilor, sponsorizat de Joyson Saftey Sistems, Florian Lipowitz (Red Bull – BORA – Hansgrohe)

Cu buline, de lider în Clasamentul Tinerilor, sponsorizat de SuperMama, Matthew Riccitello (Israel – Premier Tech)

Verde, de lider în Clasamentul Sprinterilor, sponsorizar de Boromir, Sam Gademan (VolkerWessels Cycling Team)

Roșu, pentru Cel mai bun român al etapei, sponsorizat de Kendrion, Ioan Dobrin (Mentorise MLMSuperstars)

Roșu, pentru Cel mai bun român din toată competiția, sponsorizat de Soma, Andrei Cărbunarea (Echipa Națională a României)

Gri, pentru Cea mai bună echipă din competiție, sponsorizat de Regina Maria Dental Clinics: Lotto Dstny

Portocaliu, de lider în Clasamentul Combinat, sponsorizat de Continetal, Florian Lipowitz (Red Bull – BORA – Hansgrohe)

Ultima oră