Comercianți de pâine în vizorul ANPC. Amenzi de peste 2,6 milioane de lei

644 dintre cei 745 de operatori din domeniul comercializării pâinii, verificați în luna iunie de inspectorii ANPC, nu au respectat prevederile din domeniul protecţiei consumatorilor.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat, la nivelul întregii țări, în perioada 10-21 iunie, o campanie de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniul comercializării, etichetării, prezentării şi publicității pâinii și produselor de morărit și panificaţie, scrie Mediafax.

În ceea ce privește pâinea și produsele de panificație, au fost controlați 745 operatori economici, 644 dintre aceștia nerespectând prevederile legale din domeniul protecţiei consumatorilor.

Ca urmare a neregulilor constatate, comisarii ANPC au dat 560 amenzi contravenționale în valoare de aproximativ 2,6 milioane lei, 297 avertismente și au dispus oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a circa 12 tone de pâine și produse de panificaţie în valoare de peste 80.000 lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a 2,7 tone de pâine și produse de panificaţie până la remedirea deficiențelor de etichetare.

Printre abaterile constatate se numără comercializarea unor produse expirate, lipsa inscripționării sau înscrierea eronată, pe etichetă, a datei durabilităţii minimale, vânzarea unor produse cu ambalaje deteriorate, comercializarea unor produse care nu se încadrează în cantitatea netă declarată, lipsa informării consumatorilor cu privire la ingredientele din care sunt compuse produse, folosirea unor produse și proceduri nesigure în cadrul serviciilor prestate sau nerespectarea condiţiilor de transport, depozitare, producere şi comercializare a pâinii şi produselor de panificație.

În ceea ce privește produsele de morărit, au fost controlați 184 operatori economici, iar la 112 dintre aceștia s-au înregistrat nereguli.

Au fost date 94 amenzi contravenționale în valoare de peste 500.000 lei și s-a dispus oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 5 tone de produse și oprirea temporară de la comercializare a circa 1,2 tone de produse pentru deficiențe de etichetare.

Au fost depistate, printre altele, produse infestate cu insecte, expirate, cu ambalaje deteriorate sau cu deficiențe de etichetare.

Ultima oră