Gustos şi sănătos: tehnici de preparare a mâncării pentru un stil de viaţă mai sănătos
Poză de Becca Tapert pe Unsplash.com

Preocuparea pentru obiceiurile alimentare este tot mai crescută în rândul generaţiilor de adulţi tineri, interesul pentru o alimentaţie sănătoasă, echilibrată şi gustoasă fiind larg răspândit. Cu toate acestea, atunci când vine vorba despre modalităţile de gătit prin care putem conserva cât mai mult din nutrienţi, dar să dăm şi savoare preparatelor noastre, discuţia devine puţin mai complicată. Dacă şi pe tine te interesează să găteşti cu gust, dar păstrând proprietăţile nutritive ale preparatului tău, acest articol reuneşte pentru tine cele mai sănătoase şi la îndemână tehnici de gătit.

Cum să găteşti sănătos şi savuros la tine acasă: metode sănătoase de gătit cu gust

Atunci când îşi pun problema adoptării unei alimentaţii mai sănătoase, majoritatea oamenilor se sperie de perspectiva unei mâncări care este doar sănătoasă, nu şi bună la gust sau cu aspect plăcut. Cu toate acestea, astăzi poţi mânca nu doar sănătos, ci şi cu gust şi culoare în farfurie, totul ţinând de felul în care găteşti mâncarea. Iată care sunt cele mai sănătoase modalităţi de preparare a mâncării:

Grătarul

O metodă de gătit nu doar sănătoasă, ci şi gustoasă şi iubită de toţi este cea a preparării la grătar. Fie că vorbim despre carne, legume sau brânzeturi, mâncarea gătită la grătar oferă, pe lângă aroma oferită preparatului tău şi reducerea consumului de grăsimi, proprietatea de a reuni toţi oamenii dragi lângă grătar, fiind sănătoasă atât pentru corp, cât şi pentru suflet.

Coacerea

O metodă sănătoasă, versatilă şi care lasă loc aromelor să se dezvolte este cea a gătirii prin coacere. De la legume şi carne, până la deserturi, coacerea la temperaturi moderate permite proprietăţilor nutritive ale mâncărurilor tale să se păstreze, iar aromelor să se combine şi să înflorească armonios într-un preparat reuşit.

Prepararea prin fierbere

O metodă foarte simplă, dar şi sănătoasă de gătit este prin fierbere. Fie că fierbi legume, carne, ouă sau paste, prin folosirea unei cantităţi mici de apă şi reducerea timpului de gătit vei păstra mai bine proprietăţile şi savoarea ingredientelor tale, asigurându-te că vei avea un fel de mâncare sănătos şi plin de gust în farfurie.

Gătitul la aburi

Gătitul la aburi este una din cele mai sănătoase metode de a găti, păstrând aproape intacţi toţi nutrienţii din alimente. Versatilă şi rapidă, oala sub presiune de la Altex.ro este prietena ta cea mai bună atunci când vrei să găteşti ceva bun şi sănătos, fără să te complici. Dacă te întrebi, o poţi folosi pentru o gamă variată de preparate, de la supe, ciorbe şi tocăniţe, până la deserturi, astfel încât să te asiguri că ai o dietă sănătoasă, dar fără să fie fadă şi plictisitoare.

Să găteşti sănătos şi cu gust poate părea o misiune pentru experţii în bucătărie, dar realitatea este cu totul alta. Poţi avea preparate gătite sănătos, gustoase şi plăcute ochiului chiar la tine acasă, dacă alegi modalitatea de preparare potrivită. 

Ultima oră