festivalul „bujorul de munte”, la gura râului, sărbătorit cu junii sibiului şi fuego, în weekend
Foto: arhiva

În perioada 6-7 iulie 2024, la Gura Râului, va avea loc Festivalul „Bujorul de munte”, o acțiune cofinanțată de Consiliul Judeţean Sibiu, prin Agenda pentru cultură și dezvoltarea comunităţii locale în Judeţul Sibiu.

„Vom avea dublă sărbătoare la Gura Râului! Vom celebra împreună cea de-a XX-a ediție a Festivalului Bujorul de Munte și cei 80 de ani de activitate ai Junilor Sibiului, ansamblul a cărui poveste a început aici, la Gura Râului„, anunţă cu entuziasm primarul comunei, Gheorghe Călin, pe pagina pagina sa de media .

festivalul „bujorul de munte”, la gura râului, sărbătorit cu junii sibiului şi fuego, în weekend

Festivalul „Bujorul de munte” se organizează în fiecare an la Gura Râului, acolo unde bujorul de munte (cunoscut și sub numele de smârdar sau rododendron), tradițiile pastorale, gastronomia specifică locului, cântecele și dansurile ciobănești încântă localnicii și turiștii aflați în zonă. Perioada de desfășurare a evenimentului corespunde cu cea în care planta înflorește, la sfârșitul lunii iulie.

Petrecerea debutează sâmbătă, 6 iulie 2024, la ora 18.00, pe platoul din aval de baraj, cu spectacolul folcloric „Cina ca la stână”, susţinut de Ansamblul Folcloric „Bujorul de munte” şi de către Ansamblul Folcloric  Ceata Junilor ”, din Sibiu, după cum anunţă organizatorii.

După bunul obicei, nu vor lipsi preparatele tradiționale, precum bulzul, tocana de oaie, plăcintele cu brânză sau vestita telemea din Mărginimea Sibiului. Toate vor putea fi savurate pe ritmuri de jiene și învârtite, spectacolul fiind susținut de ansambluri și artiști reprezentativi pentru comunitatea din Gura Râului, precum și de invitați sosiți din alte zone ale țării. În prima zi a festivalului spectacolele  folclorice sunt prezentate de Traian Stoiță.

Ansamblurile Junilor-Cindrelul şi Veteranii vor marca cei 80 de ani de la înfiinţare

festivalul „bujorul de munte”, la gura râului, sărbătorit cu junii sibiului şi fuego, în weekend

În cea de-a doua zi de festival, duminică, în 7 iulie 2024, începând cu ora 12, localnici și turiști sunt invitați să se bucure, în centrul comunei, de Jocul Junilor din Gura Râului.

De la ora 13.00, petrecerea revine pe platoul din aval de baraj, pe scenă urcând interpreți ai cântecului popular românesc, Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și Ansamblul „Veteranii Junii Sibiului”, care vor marca cei 80 de ani aniversari de la înfiinţare, prin spectacolul lor.

Fuego şi Junii Sibiului, într-un spectacol extraordinar

Un spectacol extraordinar în cadrul Festivalului „Bujorul de munte” de la Gura Râului, din acest an, va fi susţinut de Paul Surugiu Fuego şi Junii Sibiului. Spectacolele folclorice sunt prezentate de această dată de Iuliana Tudor.

Festivalul „Bujorul de Munte” este organizat de Primăria şi Consiliul Local Gura Râului, Consiliul Judeţean Sibiu, CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu. Parteneri sunt Asociaţia de Înfrumuseţare a Comunei Gura Râului, Asociaţia Pensiunilor Turistice din Gura Râului, Regia Publică Locală Ocolul Silvic Gura Râului.

Ultima oră