șmecheriile făcute de un șef de district din județul sibiu: a tăiat ilegal arbori din fondul forestier pentru firma lui și a fiului
foto: arhivă

Un bărbat în vârstă de 56 de ani, din județul Vâlcea, a fost reținut de polițiștii sibieni fiind cercetat penal pentru mai multe infracțiuni din domeniul silvic. Omul, în calitate de șef de district, este cercetat pentru tăiere fără drept de arbori din fondul național, furt de arbori și fals intelectual, respectiv folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

„În perioada martie – iunie 2023, ca urmare a controalelor efectuate de către reprezentanții Gărzii Forestiere Brașov în două fonduri forestiere, unul în județul Vâlcea, în zona orașului Brezoi, respectiv unul în județul Sibiu, în zona comunei Roșia, au fost constatate mai multe nereguli privind modul de exploatare a masei lemnoase, modul de respectare a normelor tehnico-silvice cu ocazia punerii în valoare a masei lemnoase, modul de respectare a prevederilor amenajamentului silvic, modul de recepție și gestionare al materialului lemnos în platforma primară a parchetelor de exploatare de către personalul silvic, modul de întocmire al proceselor verbale de recepție material lemnos și expedierea materialului lemnos din platformele primare”, spune Elena Welter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.

Astfel, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, s-a înregistrat un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național, furt de arbori și fals intelectual.

Furt de arbori pentru firma lui și a fiului

Investigațiile au fost preluate de către polițiștii Serviciului de Ordine publică din cadrul I.P.J. Sibiu, sub coordonarea procurorului, iar în urma verificărilor efectuate a fost dispusă extinderea cercetărilor cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

Astfel, polițiștii au descoperit că, în perioada 2020 – 2023, un bărbat în vârstă de 56 de ani, din județul Vâlcea, șef într-un district silvic din județul Sibiu,  ar fi coordonat și condus lucrările de inventariere și măsurare a arborilor aflați pe picior, în vederea constituirii și punerii în valoare a masei lemnoase pentru 42 de partizi de exploatare (cu un volum de 13.759,59 mc). Dintre aceștia, 38 de partizi de exploatare, cu un volum de 10.691,86 mc, ar fi fost fost atribuiți în mod direct și autorizați la exploatare pentru o societate care îi aparține bărbatului în totalitate.

În urma verificărilor efectuate de către polițiștii sibieni după încheierea controlului efectuat de către Garda Forestieră Brașov, s-a constatat că bărbatul ar mai fi pus în exploatare alți 20 de partizi de exploatare, un număr de 18 partizi (cu un volum total de 6937,07 mc) fiind atribuiți, de asemenea în mod direct, și autorizați la exploatare pentru o societate aparținând fiului bărbatului.

Prejudiciul înregistrat ca urmare a presupusei activități infracționale este de 1.666.000 de lei.

Șeful de district, reținut

Oamenii legii au decis să îl rețină pe șeful de district. El va ajunge în fața magistraților și va primi o măsură preventivă. Fiul lui nu este cercetat în acest dosar.

 „Ca urmare a administrării probatoriului în cauză, polițiștii sibieni au luat măsura reținerii bărbatului pentru 24 de ore. În cursul acestei zile, va fi prezentat unității de parchet competente în vederea aplicării unei măsuri preventive”, spune Elena Welter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.

Cercetările sunt continuate la nivelul Serviciului de Ordine Publică Sibiu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu.

 Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Ultima oră