românia, lider în europa cu cea mai mare producție de nuci: ”am avut creșteri de peste 300 la sută”
Sursa foto: Agribiznes.md

Nucile românești câștigă popularitate în creștere. Folosite tradițional pentru cozonaci și prăjituri, ele sunt acum și ingredientul principal al unui rachiu dulce-amărui. În ultimii patru ani, numărul nucilor plantate în ferme a crescut cu peste 400.000. Recolta din 2023 a plasat România pe primul loc în topul producătorilor din Uniunea Europeană, scrie ȘtirileProTV.

Unul dintre cei mai importanți procesatori de nuci din țară vinde peste 5.000 de tone pe an, pe măsură ce cererea continuă să crească. Adrian Drâmbărean, director tehnic, confirmă: „În țară am înregistrat creșteri de peste 300%.”

În Alba, un bărbat a plantat peste o mie de nuci din soiuri românești diferite pe peste zece hectare începând din 2014. Acum, pomii au peste trei metri înălțime. Alex Urca, proprietarul livezii, explică: „În primul an de cules, sperăm la aproximativ o tonă la hectar, având 10 hectare, deci aproximativ 10 tone de nucă. După ce pomii intră pe rod, undeva la 40-50 de ani, pot fi exploatați. De anul trecut, am început un proces de reconversie ecologică.”

Numărul nucilor plantați în România a depășit oficial 2,3 milioane de pomi, după cum arată datele Institutului Național de Statistică pe parcursul anilor:

  • 2019: 1.936.247
  • 2020: 2.006.104
  • 2021: 2.088.047
  • 2022: 2.351.612

Pomicultorul din Arad, Georgel Panțiruc, anticipează o recoltă bună pentru anul acesta: „Nucile le vindem pe piață la Obor și la cofetării. Din nucă se poate face dulceață când sunt mici, iar din miezul de nucă se poate obține și lichior.”

Răchia din miez de nuci uscate, cu gustul său dulce-amărui, este un produs rar, dar apreciat de consumatori. Procesul de fermentare durează aproximativ o jumătate de an, iar Sorin Rotariu, administrator la o distilerie, explică: „Cu nucile mele am obținut o răchie de calitate, cunoscută în Banat ca răchia de miez de nucă.”

Specialistul în băuturi alcoolice spirtoase, Zoltán Szövérdfi-Szép, adaugă: „Răchia de nuci uscate nu este foarte des întâlnită, deoarece în procesul de fabricație este necesar zahăr. Conform legislației, nu avem voie să adăugăm zahăr în borhot.”

Pe lângă acestea, nucile caramelizate sau cele cu crustă de piper ori chili sunt combinații excelente alături de o bere rece.

Ultima oră