Nucile românești câștigă popularitate în creștere. Folosite tradițional pentru cozonaci și prăjituri, ele sunt acum și ingredientul principal al unui rachiu dulce-amărui. În ultimii patru ani, numărul nucilor plantate în ferme a crescut cu peste 400.000. Recolta din 2023 a plasat România pe primul loc în topul producătorilor din Uniunea Europeană, scrie ȘtirileProTV.
Unul dintre cei mai importanți procesatori de nuci din țară vinde peste 5.000 de tone pe an, pe măsură ce cererea continuă să crească. Adrian Drâmbărean, director tehnic, confirmă: „În țară am înregistrat creșteri de peste 300%.”
În Alba, un bărbat a plantat peste o mie de nuci din soiuri românești diferite pe peste zece hectare începând din 2014. Acum, pomii au peste trei metri înălțime. Alex Urca, proprietarul livezii, explică: „În primul an de cules, sperăm la aproximativ o tonă la hectar, având 10 hectare, deci aproximativ 10 tone de nucă. După ce pomii intră pe rod, undeva la 40-50 de ani, pot fi exploatați. De anul trecut, am început un proces de reconversie ecologică.”
Numărul nucilor plantați în România a depășit oficial 2,3 milioane de pomi, după cum arată datele Institutului Național de Statistică pe parcursul anilor:
- 2019: 1.936.247
- 2020: 2.006.104
- 2021: 2.088.047
- 2022: 2.351.612
Pomicultorul din Arad, Georgel Panțiruc, anticipează o recoltă bună pentru anul acesta: „Nucile le vindem pe piață la Obor și la cofetării. Din nucă se poate face dulceață când sunt mici, iar din miezul de nucă se poate obține și lichior.”
Răchia din miez de nuci uscate, cu gustul său dulce-amărui, este un produs rar, dar apreciat de consumatori. Procesul de fermentare durează aproximativ o jumătate de an, iar Sorin Rotariu, administrator la o distilerie, explică: „Cu nucile mele am obținut o răchie de calitate, cunoscută în Banat ca răchia de miez de nucă.”
Specialistul în băuturi alcoolice spirtoase, Zoltán Szövérdfi-Szép, adaugă: „Răchia de nuci uscate nu este foarte des întâlnită, deoarece în procesul de fabricație este necesar zahăr. Conform legislației, nu avem voie să adăugăm zahăr în borhot.”
Pe lângă acestea, nucile caramelizate sau cele cu crustă de piper ori chili sunt combinații excelente alături de o bere rece.
Alte știri
Ultima oră
- Matcha: cele mai importante 4 beneficii oferite de ceaiul verde cu o istorie îndelungată acum 24 de minute
- Sunt potrivite anvelopele all-season pentru tine? TOP CINCI tipologii de șoferi care pot alege aceste pneuri acum 2 ore
- Urmează ziua surorii tale și nu știi ce să-i iei? Descoperă aici 3 ide practice! acum 2 ore
- Gustos şi sănătos: tehnici de preparare a mâncării pentru un stil de viaţă mai sănătos acum 2 ore
- CFR suplimentează trenurile pe Valea Oltului acum 2 ore