România se numără printre democrațiile stabile din Europa, fiind un stat membru al Uniunii Europene, care oferă numeroase oportunități de investiții pentru afaceri. Aceasta dispune de un ecosistem cu peste 1662 de startup-uri, dintre care trei sunt considerate Unicorni (UiPath, MultiversX și eMag). Unele dintre cele mai bine cotate hub-uri de afaceri se află în București și Cluj-Napoca, cele mai importante orașe din punct de vedere al dezvoltării unor afaceri solide.
Sectoarele de activitate care se află în plin avânt economic sunt IT&C, Fintech, marketing, media și jocuri. De exemplu, începând cu 2016, pe plan local sunt acordate licențe iGaming pentru operatorii specializați în furnizarea de jocuri de cazinou în mediul online, așa cum este Ice cazino.
Valoarea startup-urilor locale se ridică la 19 miliarde de Euro, România poziționându-se pe locul 3 în Comunitatea Europeană și pe locul 42 la nivel global. Țara noastră prezintă multiple oportunități de afaceri pentru investitori, în domenii diverse, de la bioenergie și resurse de energie convențională și până la IT și imobiliare. În cele urmează vom analiza care sunt perspectivele de investiție pentru cei care vor să-și deschidă afaceri pe plan local.
Reprezintă România o țară stabilă pentru investiții?
Din punct de vedere al stabilității economice și sociale, România oferă un mediu propice pentru investitori, mai ales că afaceriștii străini beneficiază de același statut cu cel al investitorilor locali. Datoria publică a țării se ridică la 52.5% din valoarea PIB, fiind în creștere, dar nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru investitori. Banca Națională a României aplică o serie de măsuri monetare prudente ceea ce contribuie la creșterea siguranței investitorilor.
Din punct de vedere al forței de muncă calificată, țara noastră se numără printre statele europene care dispune de resurse suficiente și de calitate, în special în sectorul IT. În 2024, trei sectoare de activitate se evidențiază pe harta investițiilor cu potențial în România: IT&C, energie și imobiliare. De exemplu, pe segmentul imobiliar, la finalul anului 2024 se așteaptă ca stocul de spații de închiriat să depășească 4.5 milioane de metri pătrați.
Prețul la teren și locuințe este în creștere și, chiar dacă cetățenilor străini încă nu le este permis să poată cumpăra terenuri în România (doar locuințe), oricând se poate înființa o societate comercială care să realizeze astfel de achiziții. Prin urmare, acest sector economic este propice pentru efectuarea unor investiții profitabile. De asemenea, în sectorul de energie, România se poziționează printre țările europene cu un nivel foarte ridicat de independență energetică.
În plus, dispune de resurse atât de energie convențională, cât și regenerabilă, astfel că ambele categorii de energie oferă oportunități de afaceri avantajoase pe termen lung. Și în privința sectorului IT&C există vaste posibilități de dezvoltare a unor afaceri competitive, dat fiind faptul că pe plan local se dorește digitalizarea tuturor serviciilor în următorii ani.
De ce merită să investești într-o afacere în România?
Investitorii beneficiază de oportunități de creștere a investiției în contextul în care au la dispoziție următoarele avantaje:
- Stimulente de natură fiscală și posibilitatea obținerii cetățeniei – microîntreprinderile sunt impozitate cu o cotă mai favorabilă decât în alte țări, iar investitorii străini pot aplica pentru cetățenia română după patru ani.
- Creștere economică constantă – în 2024 se așteaptă o creștere economică de 2.7%, iar în 2025, valoarea va fi de 1.9%, după ce în ultimii ani, România s-a numărat printre puținele state din Comunitatea Europeană cu creștere economică.
- Infrastructură tehnologică puternică – rata de penetrare a utilizării internetului este de 91.6%, ceea ce poziționează România pe locul 26 în lume din acest punct de vedere; în plus, tehnologia 5G este deja implementată și se află în plin proces de dezvoltare în următorii ani.
- Mediu de piață competitiv – România face parte din categoria statelor deschise către investițiile străine, dat fiind faptul că acestea stimulează în mod pozitiv concurența din piață, ceea ce contribuie la creșterea calității produselor și a serviciilor și reducerea prețurilor.
Pe teritoriul României activează inclusiv rețele ale îngerilor în afaceri, printre aceștia regăsindu-se TechAngels România, Bravva Angels, Growceanu și Transylvania Angels Network. Printre cele mai bine cotate companii din România se numără UiPath (10.6 miliarde Euro), MultiversX (1 miliard Euro) și eMag (0.92 miliarde Euro). Pe lista companiilor cu o valoare de peste 100 de milioane de Euro se află Z3, Ness Digital Engineering, ZoidPay, FintechOS, Amber, MaintainX și FlowX.Ai.
În România, investitorii de top provin din Germania, Austria (10.7%), Franța (9.7%), Italia (7.8%), SUA (6.7%) și Olanda (5.3%). Țara noastră este atractivă pentru investiții datorită forței de muncă de un nivel calitativ ridicat, resurselor naturale bogate, cadrului legal, localizării georgrafice și statutului în cadrul Comunității Europene.
Prin urmare, investitorii au la dispoziție o serie largă de beneficii pe care le pot lua în considerare dacă își propun să investească în România.