șoferii care refuză să fie testați cu drugtest și merg la recoltarea probelor de sânge, rămân fără permis până când vin rezultatele
foto: arhivă

Șoferii care sunt opriți în trafic și refuză să fie testați cu aparatul DrugTest din dotarea polițiștilor, solicitând să fie testați la o unitate medicală, rămân fără permis de conducere până când vin rezultatele de la laborator. Poliția spune că măsura este una „preventivă” care „ocrotește viața”. 

Inspectoratul General al Poliției Române precizează că au fost reevaluate mecanismele privind verificarea consumului de băuturi alcoolice sau de droguri, scrie Mediafax

Concret, în cazul șoferilor care refuză să se supună testării pentru stabilirea consumului de alcool ori de droguri, aceștia sunt conduși la cea mai apropiată unitate medicală, pentru a li se recolta mostre biologice. Nu vor avea dosar penal în această perioadă, însă vor rămâne fără permisul de conducere până când vor veni rezultatele.

„În lipsa unor indicii cu privire la prezența în organismul acestora a substanțelor psihoactive ori a băuturilor alcoolice, pentru a nu permite conducătorilor de vehicule continuarea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice, în scop preventiv, a fost instituită măsura retragerii permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizelor toxicologice de laborator, nefiind vorba, în această situație, despre săvârșirea unei fapte penale, respectiv de întocmire a unui dosar de cercetare penală. Această măsură a retragerii permisului de conducere este justificată în contextul necesității de a ocroti viața, integritatea corporală și sănătatea persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public”, precizează IGPR.

De asemenea, spune poliția, majoritatea șoferilor cunosc efectul alcoolului și al drogurilor, însă o categorie aparte de substanțe ce afectează capacitatea de a conduce un autovehicul o reprezintă medicamentele: „Astfel, se impune ca, anterior conducerii unui vehicul, să fie studiat ambalajul medicamentelor administrate, întrucât în compoziția acestora pot exista anumiți compuși ce determină apariția de efecte psihoactive și care pot fi depistați cu ajutor aparatelor drugtest, chiar dacă persoana în cauză nu a consumat droguri. Potrivit informațiilor furnizate de către structurile rutiere teritoriale, la nivel național, în perioada 2021 – 2023, au fost infirmate aproximativ 15-20% din totalul mostrelor biologice prelevate conducătorilor auto depistați pozitiv la testele efectuate cu aparatele drugtest”.

Ultima oră