schimbare crucială în codul rutier. polițiștii pot amenda șoferii agresivi pe baza filmărilor amator

Polițiștii pot amenda șoferii agresivi pe baza filmărilor amator sau cu cameră de bord.Guvernul a aprobat o modificare istorică în Codul Rutier, permitând autorităților să sancționeze șoferii agresivi folosind filmări realizate de conducători auto sau pietoni, scrie Observatornews.

Aceasta reprezintă o premieră în legislația românească, care până acum nu permitea utilizarea acestor dovezi în procesele de sancționare rutieră. Condițiile pentru depunerea filmărilor includ semnarea sub jurământ a autenticității acestora, limitarea la o singură plângere împotriva aceluiași șofer în 24 de ore și respectarea unor limite pentru numărul de plângeri depuse într-o perioadă de 15 zile.

Scopul acestor reguli este prevenirea abuzului și folosirea corectă a legii, evitând utilizarea filmărilor ca instrument de răzbunare între șoferi. Legea va fi publicată în Monitorul Oficial, stabilindu-se data exactă de intrare în vigoare. În prezent, sancțiunile pentru comportamentul agresiv în trafic ajung până la 725 de lei și includ posibilitatea suspendării permisului pentru 30 de zile; în caz de accident provocat de șoferul agresiv, amenda poate fi majorată.

Ultima oră