festivalul „bujorul de munte” și aniversarea a 80 de ani ai junilor sibiului, sărbătorite în weekend la gura râului
Sursa foto: Facebook/ Festivalul Bujorului de Munte

Sâmbătă și duminică, la Gura Râului celebrăm bujorul de munte, tradițiile pastorale, gastronomia specifică locului, cântecele și dansurile ciobănești și pe Junii Sibiului, prima formație de dansuri populare din România, ale cărei rădăcini se găsesc în Gura Râului. Acțiunea este cofinanțată de Consiliul Judeţean Sibiu prin Agenda de programe, proiecte şi acţiuni pentru cultură și dezvoltarea comunităţii locale în Judeţul Sibiu.

festivalul „bujorul de munte” și aniversarea a 80 de ani ai junilor sibiului, sărbătorite în weekend la gura râului

Comuna sibiană Gura Râului îmbracă din nou haine de sărbătoare, la sfârșitul acestei săptămâni, când găzduiește o dublă sărbătoare: a XX-a ediție a Festivalului „Bujorul de Munte” şi evenimente aniversare Junii Sibiului – 80 de ani. Astfel, sâmbătă 6iulie și duminică 7 iulie a.c., retrăim frumusețea tradițiilor prin evenimente binecunoscute, ce s-au bucurat de mare succes la edițiile anterioare ale festivalului: Cina ca la stână, Jocul junilor din Gura Râului și Spectacole folclorice de excepție.

În cadrul festivalului, vor evolua Ansamblul folcloric „Bujorul de Munte”, format din copii şi tineri din comună, Ansamblurile folclorice „Ceata Junilor” și „Veteranii Junilor Sibiului”, alături de interpreți de muzică populară mult îndrăgiți.

La opt decenii de activitate, Junii Sibiului vor fi sărbătoriţi la ei acasă, la poalele Cindrelului. Duminică, în premieră pentru acest eveniment, organizatorii propun publicului Concertul extraordinarPaul Surugiu Fuego și Junii Sibiului, ce va aduce în prim-plan artiști de marcă ai folclorului românesc și momente coregrafice inedite.

Junii Sibiului sunt povestea minunată care a dat mereu sens vieții mele. M-am născut și am crescut într-o familie în care jocul popular românesc a fost pus la loc de cinste, alături de costumele populare, cântecele din popor și dragostea pentru tot ce înseamnă satul românesc. Sunt mândră că și acum, la cei 80 de ani de existență a Junilor, Dumnezeu rânduiește să fiu sănătoasă, în mijlocul unor oameni minunați și să păstoresc această familie mare, de oameni talentați și dăruiți. Și că îi putem sărbători aici, la Gura Râului, locul binecuvântat de Dumnezeu, locul în care a început frumoasa poveste a Junilor Sibiului, ducând astfel mai departe visul tatălui meu.” , declară Silvia Macrea, manager CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu

Festivalul „Bujorul de Munte” este organizat de Primăria şi Consiliul Local Gura Râului, Consiliul Judeţean Sibiu, CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu. Parteneri sunt Asociaţia de Înfrumuseţare a Comunei Gura Râului, Asociaţia Pensiunilor Turistice din Gura Râului, Regia Publică Locală Ocolul Silvic Gura Râului, Restaurant Prima Baraj Gura Râului, Cricova.

Acţiune cofinanţată de Consiliul Judeţean Sibiu

Ultima oră