preturi carburanti sibiu
Sursa Foto - Pixabay

De la 1 iulie, acciza la carburanți crește, ceea ce va duce la majorarea prețurilor pentru benzină și motorină. Șoferii vor plăti mai mult cu câteva zeci de lei pentru un plin de carburant.

Aceasta este a doua etapă de creștere a accizei din acest an, după cea de la 1 ianuarie 2024, când prețul benzinei a crescut cu 0,29 lei/l, iar cel al motorinei cu 0,26 lei/l. De data aceasta, prețul unui litru de benzină va crește cu 0,43 lei/l, iar cel al motorinei cu 0,39 lei/l. Astfel, românii vor plăti cu 30-40 de lei mai mult pentru un plin de benzină sau motorină, în funcție de capacitatea rezervorului, scrie presa națională.

Scumpiri în lanț începând de astăzi

Analiștii avertizează că scumpirea carburanților va genera scumpiri în lanț, începând cu alimentele, deoarece transportul acestora se face majoritar pe cale rutieră în România. Creșterea prețurilor produselor alimentare și nealimentare va pune presiune asupra inflației, menținând dobânzile ridicate și ratele la credite la un nivel greu de suportat.

De la 1 iulie, cotația IRCC, indicele de referință pentru creditele consumatorilor, scade ușor, de la 5,90% la 5,86%. Astfel, pentru un credit ipotecar de 50.000 de euro pe 30 de ani, rata va scădea cu aproximativ 7 lei. Totuși, în ultimii doi ani, ratele au crescut cu peste 600 de lei.

Deprecierea leului și scumpirea gazelor

Veștile nu sunt bune nici pentru cursul leu-euro. Majoritatea analiștilor se așteaptă la o depreciere a leului în următoarea perioadă, euro urmând să treacă de pragul de 5 lei și să ajungă la 5,01 lei. În următorul an, euro ar putea ajunge la 5,06 lei.

Gazele se scumpesc și ele de la 1 iulie, ceea ce va duce la creșterea facturilor pentru consumatori.

Ultima oră