România se confruntă cu vremea extremă în următoarele zile, conform avertizărilor emise luni de meteorologi. O mare parte a țării este sub cod galben de caniculă, cu temperaturi ce vor atinge 35-37 de grade Celsius. De luni seara, în Banat, Oltenia și sud-vestul Transilvaniei vin furtunile.
O alertă cod galben vizează, luni, Crișana, Banatul, sudul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală și Moldova, transmite Mediafax.
Se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 35…37 de grade, pe arii restrânse mai ridicate în sud și în est.
Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.
O altă alertă meteo în vigoare de luni seara până marți dimineața anunță instabilitate atmosferică în Banat, Oltenia și sud-vestul Transilvaniei. Instabilitatea se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.
Pe parcursul zilei de luni (1 iulie) local vor fi manifestări de instabiliate în nord-vestul și centrul țării.
Marți va fi în vigoare o altă avertizare cod galben în cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogea continentală și sudul Moldovei. Aici se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 35…37 de grade. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.
Pe de altă parte, în intervalul marți ora 10.00 – miercuri, ora 10.00, în sudul Banatului, Oltenia, Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, local în Maramureș, precum și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50 l/mp.
Miercuri (3 iulie) manifestările de instabilitate atmosferică vor continua, mai ales în centrul și estul țării.