sala polivalentă transilvania din sibiu reabilitată termic cu peste 12 milioane de euro din fonduri europene

Sala Polivalentă “Transilvania” din Sibiu va beneficia de lucrări ample de eficientizare energetică, printr-o investiție totală de peste 12,6 milioane euro, realizată prin Programul Regiunea Centru 2021-2027, potrivit unui comunicat al ADR Centru. Proiectul vizează îmbunătățirea performanței energetice a unei clădiri cu o suprafață desfășurată de peste un hectar.

Contractul pentru finanțare a fost semnat de către Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, și Simion Crețu, director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru. Din totalul investiției, aproximativ 12,3 milioane euro provin din fonduri nerambursabile, restul fiind acoperit de cheltuieli eligibile și neeligibile ale beneficiarului.

Obiectivul principal al proiectului este reducerea emisiilor de gaze poluante de 33 de ori și scăderea consumului anual de energie primară de peste 5 ori. Impactul lucrărilor va fi măsurat după finalizarea acestora, estimându-se o reducere de 33 de ori a volumului de emisii de gaze cu efect de seră și o diminuare de aproape 6 ori a consumului anual specific de energie finală pentru încălzire.

“Cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, sprijinim atingerea obiectivelor europene privind reducerea emisiilor poluante și creșterea utilizării resurselor de energie regenerabilă în clădirile publice. Aceste proiecte contribuie la economii substanțiale la facturile de energie, un mediu mai curat și o securitate energetică sporită. În municipiul Sibiu, tot mai multe clădiri publice sunt eficientizate energetic, iar rezultatul este adaptarea acestora la standardele europene și schimbările climatice,” a declarat Simion Crețu.

În județul Sibiu, pe lângă proiectul pentru Sala Polivalentă, se derulează alte șase proiecte similare, inclusiv investiții în grădinițe, școli și clădiri medicale, toate vizând creșterea eficienței energetice. În total, în regiunea Centru vor fi utilizate peste 67,5 milioane de euro din fonduri nerambursabile pentru aceste inițiative, contribuind la un viitor mai sustenabil și eficient din punct de vedere energetic.

Ultima oră