preturi carburanti sibiu
Sursa Foto - Pixabay

De la 1 iulie sunt anunțate noi scumpiri. Guvernul va crește pentru a doua oară într-un singur an accizele la carburanți, un plin de benzină costând aproximativ 370 de lei. Facturile la gaz se vor scumpi și ele, după ce ANRE a aprobat o majorare de 19% a tarifelor de distribuție.

Încă de săptămâna trecută atât benzina, cât și motorina s-au scumpit. Pentru un plin de benzină românii plătesc acum peste 350 de lei, iar de luni vor mai scoate din buzunar încă 20 de lei. Prețul benzinei va creste cu 43 de bani pe litru, iar cel al motorinei cu 40 de bani, după majorarea accizelor, potrivit Digi24.

Gazele, mai scumpe cu 19% de la 1 iulie Și facturile la gaze vor suferi modificări. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat o majorare de 19% a tarifelor de distribuție. Acest fapt va aduce o scumpire cu circa 10,5 bani pentru fiecare metru cub de gaze consumat, potrivit e-nergia.ro.

Exemplificativ, pentru încălzirea unui apartament de 60 de metri pătrați se consumă în medie 115 metri cubi de gaze. În consecință, factura la gaze în acest caz va crește cu 12 lei. În România sunt circa 4 milioane de clienți casnici de gaze racordați la sistemul de distribuție.

Reducere nesemnificativă la creditele în lei Indicele IRCC (indicele de referință pentru creditele consumatorilor), în funcţie de care se calculează creditele în lei ale românilor, scade la 5,86 la sută. Este vorba despre o reducere nesemnificativă însă, prin comparaţie cu majorările din ultimii doi ani. La un credit de 250.000 de lei, luat pe 30 de ani, rata lunară va scădea din iulie cu 7 lei.

Ultima oră