modificări importante ale legislației rutiere ce vizează șoferii, bicicliștii, "trotinetiștii" și administratorii drumurilor
FOTO IPJ Sibiu

Guvernul României a aprobat în ședința din 28 iunie 2024, o Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative pentru creșterea siguranței rutiere. Aceasta include măsuri esențiale pentru detectarea persoanelor care conduc sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive și pentru reducerea timpului de determinare a prezenței acestor substanțe în sânge.

Examinări medicale și psihologice mai stricte

Noile reglementări stabilesc clar că examinarea medicală și psihologică este necesară pentru certificarea aptitudinilor fizice și mentale ale șoferilor. Poliția rutieră poate suspenda permisul de conducere în cazul în care aceste evaluări nu sunt efectuate sau rezultatele arată că persoana nu este aptă să conducă.

Relocarea vehiculelor staționate regulamentar

Poliția rutieră are acum autoritatea de a dispune relocarea vehiculelor staționate regulamentar pentru lucrări de interes public, intervenții de urgență sau măsuri de ordine și siguranță publică. Această măsură se va realiza numai după informarea publicului.

Testarea pentru alcoolemie a bicicliștilor și conducătorilor de trotinete

Conducătorii de biciclete și trotinete electrice vor fi supuși testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive. Refuzul testării va fi considerat contravenție și va fi sancționat.

Măsuri pentru detectarea consumului de substanțe interzise

Poliția rutieră va dispune de criterii clare pentru solicitarea testării pentru alcool și substanțe psihoactive. În cazurile de consum suspectat sau de repetare a unor contravenții legate de consum, prezența substanțelor va fi determinată în laboratoarele acreditate ale Poliției Române sau în unități sanitare publice. Introducerea unor criterii precise va stabili obligația legală a polițistului rutier de a solicita anumitor participanți la trafic testarea pentru stabilirea consumului de substanțe psihoactive sau a concentrației de alcool în aerul expirat. Astfel de situații includ: 1. Observarea în vehicul a unor recipiente ce pot conține băuturi alcoolice și care prezintă urme de consum, sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive. 2. Săvârșirea repetată, în ultimii 3 ani, a anumitor contravenții sau infracțiuni legate de consumul de alcool, droguri sau substanțe psihoactive. De asemenea, se vor clarifica aspectele legate de testarea conducătorilor de vehicule pentru stabilirea consumului de substanțe psihoactive sau a concentrației de alcool în aerul expirat, precum și procedurile pentru recoltarea mostrelor biologice. Determinarea prezenței substanțelor psihoactive în organism se va putea realiza și în laboratoarele de specialitate ale Inspectoratului General al Poliției Române, acreditate în acest sens, sau în unitățile sanitare publice acreditate și autorizate conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Sănătății. În cazul în care concentrația alcoolică este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, persoana testată poate solicita polițistului rutier o a doua testare după 15 minute, dar nu mai târziu de 20 de minute de la primul test. În această situație, valoarea juridică va fi dată de rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat.

Responsabilizarea administratorilor drumurilor

Administrațiile responsabile de viabilitatea drumurilor nu vor mai putea achita doar jumătate din minimul amenzii pentru nerespectarea obligațiilor.

Utilizarea mijloacelor video pentru probarea abaterilor rutiere

Poliția Română va prelucra datele de monitorizare a traficului rutier colectate de administratorii drumurilor publice. Participanții la trafic vor putea depune sesizări video sau audio-video despre conduita agresivă.

Introducerea unor noi indicatoare

Se introduc noi indicatoare pentru păstrarea distanței față de vehiculul din față, aplicate pe drumurile expres și autostrăzi.

Aceste măsuri au fost asumate de Ministerul Afacerilor Interne ca obiectiv prioritar pentru creșterea siguranței rutiere și au parcurs procedurile de transparență decizională prevăzute de lege.

Ultima oră