val de scumpiri de la 1 iulie pentru români

Începând cu 1 iulie, românii vor resimți o creștere semnificativă a prețurilor carburanților, după ce accizele vor fi majorate cu 40 de bani pe litru la motorină și cu 43 de bani pe litru la benzină, afectând direct sezonul de vacanță.

Această creștere a prețurilor la carburanți este susceptibilă să genereze o serie de scumpiri în lanț, avertizează analiștii, deoarece transportul alimentelor în România se bazează în mare parte pe calea rutieră.

În plus, creșterea prețurilor la alimente și alte produse va exercita presiune asupra inflației, menținând dobânzile la un nivel ridicat, ceea ce complică situația financiară a românilor, scrie presa națională.

Începând cu aceeași dată, indicele IRCC pentru creditele consumatorilor va înregistra o ușoară scădere, de la 5,90% la 5,86%, începând săptămâna viitoare. Astfel, un credit ipotecar de 50.000 de euro pe 30 de ani va înregistra o reducere medie de aproximativ 7 lei lunar. Acesta este un pas mic în direcția corectă, având în vedere creșterea cu peste 600 de lei a ratelor în ultimii doi ani.

În ceea ce privește cursul leu-euro, majoritatea analiștilor anticipează o depreciere continuă a leului în următoarea perioadă, estimând că euro ar putea depăși pragul de 5 lei, ajungând la 5,01 lei pentru un euro în următoarele luni și la 5,06 lei în următorul an.

De asemenea, prețurile gazelor vor crește de la 1 iulie, având un impact direct asupra facturilor românilor în lunile următoare.

Ultima oră