un gram de iarbă costă 3.000 lei la sibiu, dacă ești prins de poliție
Sursa: unsplash.com

Un tânăr care a fost prins cu un gram de cannabis asupra lui a fost condamnat de magistrații Tribunalului Sibiu pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu. Bărbatul a fost obligat să plătească o amendă penală de 3.000 de lei pentru un gram de iarbă cumpărat cu 50 de lei. 

La finalul lunii septembrie a anului trecut, doi tineri au fost opriți și legitimați de polițiști pe strada Rahovei din Sibiu. Cu ocazia controlului corporal, asupra unui dintre ei au fost găsite droguri. Potrivit informațiilor din dosar publicate pe rejust.ro, în borseta pe care o avea la el se aflau 8 țigarete, un grinder și cantitățile de 0,92 grame cannabis și 0,1919 grame fragmente vegetale care conțineau Tetrahidrocannabinol (THC). 

Tânărul a fost dus la audieri, acolo unde a declarat că a cumpărat gramul de iarbă la finalul lunii iulie 2023, când a fost abordat de un grup de persoane, și pentru care a plătit suma de 50 de lei. Ulterior, în cursul urmăririi penale, tânărul a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii. 

Condamnat pentru consum de droguri

La finalul lunii iunie a acestui an, tânărul a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu. Această faptă se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. În cazul lui, magistrații sibieni au decis să aplice o pedeapsă mai ușoară, astfel că a fost obligat la plata unei amenzi penale în valoare de 3.000 de lei. 

Instanța a luat în calcul mai multe aspecte atunci când a ales pedeapsa, respectiv faptul că starea de pericol creată a fost redusă „ținând cont de cantitatea de droguri găsită asupra inculpatului”. S-a ținut cont și de faptul că tânărul avea antecedente penale și că, în perioada minoratului, i-a fost aplicată o măsură educativă neprivativă de libertate a asistării zilnice pe o perioadă de cinci luni pentru același gen de infracțiune. Conduita lui după această infracțiune, dar și în cursul procesului penal a fost bună, fiindcă s-a prezentat mereu la chemările procurorului și a recunoscut fapta. Instanța a mai constatat că tânărul este angajat. 

În cazul în care tânărul nu va achita amenda penală, numărul zilelor-amendă (120 zile-amendă x 25 lei) neexecutate se vor înlocui cu un număr corespunzător de zile de închisoare. Pe lângă amenda de 3.000 de lei, el mai are de plătit și cheltuieli judiciare în valoare de 1.700 lei. 

Ultima oră