proiect anti-evaziune: bonus de la stat daca cerem bonul la frizer, corafor sau service auto
foto Libertatea

Românii care solicită bon fiscal la coafor, service-uri auto și în magazinele de cartier ar putea beneficia de reduceri la taxe și impozite sau chiar de rambursări în bani, conform unei inițiative anunțate de ministrul Finanțelor în exclusivitate pentru Observator.

Această măsură vizează combaterea evaziunii fiscale semnificative din aceste sectoare. De exemplu, la o cheltuială de 5.000 de lei, se estimează că ar putea fi returnați 500 de lei.

Sistemul, denumit și credit fiscal, este în curs de pregătire la Ministerul Finanțelor și ar presupune deduceri pentru contribuabilii persoane fizice care prezintă bonuri fiscale din sectoarele cu risc fiscal ridicat.

Pentru a beneficia de aceste reduceri, persoanele fizice trebuie să se înregistreze în Spațiul Privat Virtual de la ANAF și să solicite bon fiscal pentru toate achizițiile în servicii, de la service-uri auto până la saloane de înfrumusețare și comerț. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, subliniază că prin acest sistem, toate cheltuielile declarate în aceste domenii sunt centralizate într-un sistem de evidență fiscală, asociate cu codul numeric personal al contribuabilului.

Ultima oră