joc și voie bună din mărginimea sibiului, în weekend, la festivalul folcloric păstoresc „învârtita dorului” din vaideeni, vâlcea
Formaţii din Cristian, Gura Râului, Jina, Poiana Sibiului, Rășinari, Sadu, Săliște, Tilișca, Tălmaciu, Miercurea Sibiului şi Boița se pregătesc de ediția cu numărul 56 a Festivalului Folcloric Păstoresc “Învârtita Dorului, care va avea loc în perioada 29-30 iunie 2024, la Vaideeni, în judeţul Vâlcea, potrivit anunţului de pe pagina  evenimentului.
joc și voie bună din mărginimea sibiului, în weekend, la festivalul folcloric păstoresc „învârtita dorului” din vaideeni, vâlcea
Formaţii folclorice din Mărginimea Sibiului, la Festivalul anual Învârtita Dorului, din Vaideeni
Locuitorii comunei Vaideeni, dar și alţi iubitori ai folclorului autentic din toată România, se pregătesc de Festivalul Folcloric Păstoresc de la sfârşitul lunii iunie,  unde, pe lângă formaţiile sibiene vor susţine recitaluri interpreţi şi ansambluri din multe alte județe ale țării: Alba, Argeș, Bistrița, Gorj, Hunedoara, Brașov şi Tulcea. Vâlcea va fi reprezentată, la festival, de formațiile din Vaideeni, Horezu și Băbeni.

Ciobanii din Mărginimea Sibiului au scris istoria dincolo de Carpaţi, la Vaideeni

Din 1969,  în ultima sâmbătă și duminică din luna iunie, zeci de mii de participanți și vizitatori, ardelenii de sub munte, cu ardelenii de deasupra,  se reunesc, odată pe an, la Festivalului Folcloric Păstoresc “Învârtita Dorului”, toţi urmaşi al ciobanilor care au trecut munţii, de-o parte sau de cealaltă a Carpaţilor Meridionali.
“ Novaci, Baia de Fier, Polovragi, Vaideeni fac parte sau sunt o anexă a Mărginimii Sibiului, pe când Vâlcea de Nord este sudul Transilvaniei. Pentru că tot ce avem aici, la nivel de tradiţii, este moştenit de la păstorii veniţi de peste munţi, din Mărginimea Sibiului, din Săliştea, Răşinari, Jina sau din Vinerea, din judeţul Alba “, spune Daniel Băluţă, primarul din Vaideeni, cu prilejul anunţării evenimentului.
În comuna Vaideeni,  există Jinăreni, Vinerenii, Săliştenii, neamuri cu istoria lor, adusă cu transhumanţa de dincolo de Carpaţi“ , mai adaugă acesta.
joc și voie bună din mărginimea sibiului, în weekend, la festivalul folcloric păstoresc „învârtita dorului” din vaideeni, vâlcea
La festivalul de folclor păstoresc Invârtita Dorului, portul tradiţional în alb şi negru este comun celor de sus sau de jos de Carpaţi
Sărbătoarea păstorească ”Învârtita Dorului” a apărut ca o versiune modernă a străvechilor nedei păstorești din Carpații Meridionali, care se țineau în locurile apropiate de granița care despărțea Țara Românească de Imperiul Austro-Ungar și unde păstorii făceau schimb de mărfuri, legau prietenii și se înfrățeau în cântec și joc, după cum reiese din scrierile etnografice de referinţă.
Primarul din Vaideeni a anunțat recent că face demersuri pentru a introduce celebrul festival păstoresc „Învârtita Dorului” în patrimoniul UNESCO. Acesta ar putea deveni cel de-al treilea brand din zonă, dar și din județul Vâlcea, din patrimoniul cultural mondial, după Mănăstirea Hurezi și Ceramica de Horezu.

 Programul Festivalului Folcloric Păstoresc “Învârtita Dorului”,  29-30 iunie 2024

Zecile de mii de participanți și vizitatori  vor fi uniţi, la festival, de aceeaşi muzică, folclorul tradiţional păstoresc, portul în alb şi negru, binecunoscutul produs culinar ‘tocana de oaie’, clopul şi multă voie bună.
joc și voie bună din mărginimea sibiului, în weekend, la festivalul folcloric păstoresc „învârtita dorului” din vaideeni, vâlcea
Programul Festivalului Folcloric Păstoresc “Învârtita Dorului”,  29-30 iunie 2024

Organizatorii au anunţat programul al evenimentului, pentru cele două zile de desfăşurare, după cum urmează:

Sâmbătă, 29 iunie 2024, Ora 15.30, la Căminul Cultural „Vartolomei Todeci”

Nemărginimea Mărginimii. Cămașa ungurenească – Zestre culturală”, un proiect realizat de Asociația Culturală „Moștenitorii”, în colaborare cu Biblioteca Vaideeni, Primăria și Consiliul Local Vaideeni și Fundația „Vaideenii”;

„Transhumanța mocanilor în Bărăgan și în Dobrogea”, proiect realizat de Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”.

Invitați speciali: Andreea-Diana Tănăsescu – (fondatoarea La Blouse Roumaine); dr. Emil Țîrcomnicu și dr. Lucian David (Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”); prof. Adam Popa (fiu al satului Vaideeni, iubitor de folclor autentic și coordonator al Ansamblului de dansuri „Miorița” din Vaideeni; prof. Elena Stoica (specialist în cultură tradițională, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea în perioada 2001-2016); dr. prof. Rodica Popa Comaniciu (consilier cultural în cadrul Asociației Generale a Mărginenilor).

Ora 19.00, Platoul „Învârtita Dorului”

Spectacole folclorice susținute de: Olguța Berbec şi Remus Novac, Robert Târnăveanu, Cătălin Iancu, Ionică Ivan, Ana Maria Gheorghescu, Marius Țugulescu, Mihail Tițoiu, Anamaria Iorga, Ștefan Săvoiu, Mădălina Popescu, Claudia Nițu, Cosmin Bădiță, Ionela Petria, Ilie Dură, Ionuț Andrieș, Marian Bădulescu, Mihăiță Bărbuș, Ionuț Moga, Medeea Vinereanu; Trupa Art, Ansamblul „Miorița”, Elevii Școlii de Arte Vaideeni.

joc și voie bună din mărginimea sibiului, în weekend, la festivalul folcloric păstoresc „învârtita dorului” din vaideeni, vâlcea

Duminică, 30 iunie 2024,

Ora 11.00, Centrul Civic Vaideeni, va avea loc deschiderea festivităților.

Ora 12.30, Centrul Civic Vaideeni, Parada portului popular.

Ora 13.00, pe Platoul „Învârtita Dorului”, Spectacol folcloric susținut de formațiile din:

• județul Vâlcea (Vaideeni, Horezu, Băbeni)

• județul Alba (Vinerea-Cugir, Șugag)

• județul Argeș (Corbi, Brădulețul, Galeșu)

• județul Bistrița-Năsăud (Leșu)

• județul Gorj (Novaci, Polovragi, Baia de Fier)

• județul Hunedoara (Petrila)

județul Sibiu (Cristian, Gura Râului, Jina, Poiana Sibiului, Rășinari, Sadu, Săliște, Tilișca, Tălmaciu, Miercurea Sibiului, Boița)

• județul Brașov (Bran)

• județul Tulcea (Ansamblul „Odyssea”, Ansamblul „Dor”).

Ultima oră