profesorii care și-au echivalat doctoratul cu gradul didactic i trebuie să aleagă ce spor la salariu vor să primească

Indemnizația de doctorat și drepturile salariale aferente gradului didactic I nu se cumulează, dacă gradul didactic I a fost obținut prin echivalare, potrivit legii 153/28 iunie 2023, actualizată şi care poate fi consultată aici  .

Aceasta prevede că profesorii care și-au echivalat titlul de doctor cu gradul didactic I nu primesc sporul de doctorat, indiferent de data la care au obținut titlul, iar clarificarea este dată, recent, prin  informarea Inspectoratului Școlar Județean Cluj, transmisă tuturor școlilor din judeţ, ca urmare a adresei cu precizari venite din partea Ministerului Educației nr. 947 din 12 iunie 2024, după cum anunţa edupedu.ro.

Prevederea se aplică inclusiv profesorilor cu funcții de conducere din ISJ-uri, CCD-uri, CJRAE și școli, se mai menţionează în adresă, dar şi profesorilor care au obținut gradul didactic prin echivalare, anterior intrării in vigoare a Legii-cadru nr. 153/2017, conform deciziei nr. 51/2023 pronunțată de Înalta Curte de Casație şi Justiţie.
Astfel, profesorii vor fi nevoiţi să opteze fie pentru indemnizația pentru titlul științific de doctor, fie pentru echivalarea cu gradul didactic I, conform Art. 14 (3), din Legea-cadru nr. 153/2017
Dacă vor alege menţinerea gradului didactic I, în învăţământ, ca treaptă profesională dar şi de salarizare, atunci nu li se mai plăteşte indemnizația pentru titlul ştiinţific de doctor, se precizează în adresă.
 
Motivarea  stipulată  în  adresa Inspectoratului Școlar Județean Cluj are la bază şi o Decizie (nr. 51/2023) pronunțată de Înalta Curte de Casație şi Justiţie, în acest sens şi este următoarea:
Întrucât personalul care ocupă funcții de conducere la nivelul inspectoratelor scolare, al CCD-urilor sau la nivelul unităţilor de învăţământ, precum și cele care ocupă funcții de îndrumare și de control sunt cadre didactice, inclusiv cu obligație de predare, precum și personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar pentru care s-a echivalat titlul științific de doctor, cu gradul didactic I, nu le sunt aplicabile prevederile art. 14 alin (1) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, fapt pentru care nu se plăteşte indemnizația pentru titlul ştiinţific de doctor.”

Ultima oră