Deși „Legea Mirosurilor” a fost adoptată acum câțiva ani, aceasta nu este încă aplicată. Scopul măsurii era reducerea disconfortului olfactiv pentru cetățeni, însă prevederile sale au rămas neimplementate.
Conform Legii 123/2020, Guvernul era obligat ca în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare să elaboreze un plan de gestionare a disconfortului olfactiv și metodologia pentru stabilirea nivelului acestuia. Cu toate acestea, normele de aplicare a legii nu au fost emise.
După publicarea legii în Monitorul Oficial, Ministerul Mediului a propus un proiect de hotărâre care includea aceste norme, dar evoluția „Legii Mirosurilor” s-a oprit deoarece Guvernul nu a adoptat hotărârea la timp, scrie Antena3.
Avocatnet.ro a solicitat un punct de vedere Ministerului Mediului, care a explicat că în prezent se lucrează la o nouă metodologie, adaptată standardului european SR EN 13725:2022, care oferă metode actualizate pentru măsurarea intensității mirosurilor. Acest standard a fost publicat la doi ani după intrarea în vigoare a Legii 123/2020.
Potrivit Ministerului Mediului, proiectul de hotărâre a Guvernului privind aprobarea metodologiei pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv și conținutul planului de gestionare a acestuia este în analiză atât la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, cât și la Ministerul Sănătății. Acest proiect se află în faza de revizuire în urma observațiilor și propunerilor primite după dezbaterea publică de la diverse persoane și organizații.
Ministerele intenționează să finalizeze un proiect concentrat pe gestionarea disconfortului olfactiv și să organizeze noi consultări publice pentru proiectul revizuit. Până atunci, prevederile legii referitoare la amendarea companiilor responsabile de poluarea olfactivă nu vor putea fi aplicate.