Echipa de robotică Nitro 2 formată din Ștefan Carpovici și Achim Laurean, antrenată de Științescu Hub, va reprezenta România la concursul internațional World Robot Olympiad din Italia, după ce s-au clasat pe locul trei la etapa națională.
Sâmbătă, 15 iunie, s-a încheiat sezonul competițional World Robot Olympian România 2024, unde echipa Nitro 2 formată din Ștefan Carpovici și Achim Laurean, antrenată de către Științescu Hub, s-a calificat la internaționalele WRO din Italia, obținând locul 3. La eveniment au participat peste 500 de persoane, copii, părinți, arbitrii, antrenori și un număr de peste 40 de voluntari care ne-au fost aproape. Echipa de robotică Nitro 2 s-a calificat la etapa internațională a concursului, însă pentru a participa la concursul din Italia, are nevoie de sprijinul sibienilor.
Alina Hoară, profesorul care s-a ocupat de pregătirea echipei de robotică Nitro 2, a lansat un apel pentru susținerea elevilor pentru a putea participa la concursul din Italia. Aceasta cere sprijinul sibienilor pentru strânge banii necesari pentru achitarea taxei competiției și pentru acoperirea cheltuielilor pentru deplasare.
„Științescu Hub a început pregătirea cu copiii în luna martie. Te pregătești mult timp, îți construiești un robot apoi începi să abordezi sarcinile ce le are de îndeplinit robotul. E multă programare și muncă în spatele unei astfel de competiții. În două minute de competiție tu trebuie să demonstrezi această muncă. Nitro 2 a reușit anul acesta să se califice! Urmează iarăși multe sesiuni de lucru. Totul se desfășoară în sistem de voluntariat. Științescu Hub nu percepe nicio taxă de pregătire iar copiii la rândul lor, învață programare și dedică din timpul lor liber din pasiune pentru robotică și programare. Avem nevoie de sponsorizări pentru a le asigura taxa de competiție, deplasarea, cazarea și masa”, a declarat profesorul Alina Hoară.
Profesoara care se ocupă de instruirea echipei de robotică susține că din cursurile pe care le desfășoară contra cost la Științescu Hub, reușește cu greu să plătească chiria, utilitățile, taxele competiționale și deplasările pe teritoriul României. „Învestim mult în materiale didactice, să avem cu ce să lucrăm cu copiii, iar aceste kituri de robotică, de fizică, de chimie nu sunt cele mai ieftine. Participăm de două ori pe an la astfel de competiții și costurile depășesc mereu peste 10.000 lei. Nu ne plângem, însă scopul nostru este să susținem educația de calitate, să susținem elevii care își doresc performanță”, a mai spus profesoara.
Științescu Hub, înființat în 2016, este un spațiu destinat educației STEAM (Știintă, Tehnologie, Inginerie, Artă, Matematică), unde copiii și tinerii între 5-14 ani vor putea descoperi o varietate de ateliere nonformale din lumea științei. Găzduim ateliere și cursuri din domeniul STEAM care abordează educația într-un mod nonformal. Totul a luat naștere la inițiativa unor cadre didactice, Hoara Alina Simona, Roca Olimpiu, Roca Aura și Avram Carina care și-au dorit să atragă elevii de partea științelor exacte prin experimente și joacă.
Cei interesați să susțină elevii din Sibiu să participe la Concursul Internațional de Robotică (WRO) din Italia o pot contacta pe Alina Hoară, președinte Asociația Științescu Hub, la numărul de telefon 0769410691.
„Etapa internațională se ține în Italia. Avem nevoie de susținere pentru a putea ajute acolo. Acești copii merită să fie susținuți, ei reprezintă Sibiul, respectiv România la competiții internaționale!”, a mai spus aceasta.