corul madrigal va încheia fits 2024 cu un spectacol grandios, în care vor evolua 300 de copii

Bursa de Spectacole de la FITS oferă publicului conferințe și discuții captivante despre arta în toate formele sale. Miercuri, de la ora 11:00, a avut loc un eveniment dedicat Corului Național de Cameră Madrigal-Marin Constantin, care va închide FITS 2024 cu un spectacol inedit la Muzeul Astra.

La confereința de presă, au fost prezenți Emil Pantelimon, manager al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, și Monica Lup, redactor-șef al revistei Madrigal-Walk of Fame. Discuția a fost facilitată de Octavian Saiu, critic de teatru.

Corul Madrigal va încheia în mod grandios ediția din 2024 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS)

„Ritualuri” este un spectacol-concept, construit în jurul ritualurilor universale – pentru pace, de lume, religioase și pentru natură. Conceptul este semnat de Emil Pantelimon, iar scenografia de Vladimir Turturica. Spectacolul a fost creat special pentru ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, și se va desfășura după apusul soarelui, pe malul lacului Dumbrava.

După concertul Corului Madrigal, în spațiul Muzeului ASTRA vor fi puse în scenă multiple secvențe dedicate ritualurilor, până la ora 01:00 în noapte. Zona din jurul lacului va deveni un univers performativ divers, unde spectatorii se vor bucura de video mapping în pădure, vor interacționa cu actori, dansatori, corurile de copii Cantus Mundi, percuționiștii Young Beats și Zoli Toth, Ansamblul „Tihii Dunai”/ „Dunărea liniștită” de la Brăila, dirijor Maria Milea, creatoarele populare de la șezătoarea din Ozun și multe alte surprize.

La Muzeul ASTRA vor fi prezente corurile de copii din cadrul Programului Național Cantus Mundi: „Waldorf” Iași, dirijor Daniel Popa; „Unirea” Focșani, dirijor Ana-Maria Rusu; Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea, dirijor Nicoleta Țâmpu și „Junior Vip & Vox Infantes” Cluj-Napoca, dirijor Anca Mariaș.

Spectacolul în aer liber va încheia cea de-a 31-a ediție FITS, pe 30 iunie, cu începere de la ora 21:00, pe malul lacului din Pădurea Dumbrava – Muzeul ASTRA Sibiu.
Spectacolul se va desfășura în avanpremieră sâmbătă, 29 iunie, de la ora 22:00.

Lansarea Revistei Madrigal a avut loc la FITS 2024

Agenda Corului Madrigal, bogată în concerte, festivaluri și filmări, include și lansări editoriale importante. Cea mai recentă este publicația „Madrigal”, o revistă culturală cu știri, interviuri și recenzii despre proiectele corale ale ansamblului și informații despre artiști români. Primul număr al revistei trimestriale „Madrigal-The walk of fame”, a fost lansat la Bursa Internațională de Spectacole de la Sibiu.

corul madrigal va încheia fits 2024 cu un spectacol grandios, în care vor evolua 300 de copii
corul madrigal va încheia fits 2024 cu un spectacol grandios, în care vor evolua 300 de copii

„Nu știu cum, dar întotdeauna la Madrigal se petrec lucruri aproape miraculoase. Așadar, când el (N.R. Emil Pantelimon) a venit și mi-a propus această idee, am știut că va prinde contur și că ține de capacitatea lui, ca manager, de a rezolva și de a realiza asemenea lucruri frumoase (…) Odată ce ideea a pornit de la el, mie mi-a revenit rolul de a alcătui echipa și, după cum știm cu toții, atunci când punem în concret o idee, unul dintre cele mai importante elemente este echipa (…) Sunt aproape 200 de pagini pe care le aveți în fața dumneavoastră. În primul rând, acest prim număr argumentează prezența noastră aici, în Festivalul Național de Teatru”, a transmis Monica Lup, redactorul-șef al revistei.

Madrigal Babies, proiectul destinat mămicilor și copiilor sub un an, este noua direcție a corului Madrigal

În afară de performanța remarcabilă demonstrată de-a lungul a șase decenii, Corul Madrigal se implică activ în educație și integrare socială. Madrigalul își asumă astăzi două direcții esențiale. Prima dintre acestea, care se desfășoară de 10 ani, este programul Cantus Mundi, axat pe integrarea socială prin muzică corală la nivel național și internațional. Al doilea program important, denumit Madrigal Babies, se concentrează pe cercetarea comunicării prin cântece folosind propriul instrument muzical, vocea. Această inițiativă este dedicată mămicilor și copiilor cu vârsta de până la un an.

„Prima dintre ele, care durează de 10 ani, este Cantus Mundi, care înseamnă integrare socială la nivelul României, și nu numai, prin muzică corală Astăzi avem peste 63.000 de copii care sunt implicați în acest program. Sunt peste 1.800 de coruri naționale pe care le-am înființat, pe care le instruim, cărora le oferim această oportunitate de a cânta în multe medii. Toate concertele Corului Madrigal au componente și copii. Așa cum veți vedea în acest weekend, la spectacolul de închidere al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, unde, cu multă generozitate, domnul Constantin Chiriac ne-a invitat să-l deschidem și să-l închidem, veți vedea peste 300 de copii cântând în diverse ipostaze, care sunt participanți activi la evenimentul cultural numit Gala de Închidere”, a mai spus managerul Corului Madrigal.

corul madrigal va încheia fits 2024 cu un spectacol grandios, în care vor evolua 300 de copii

„Viziunea care credem că va schimba cu adevărat multe lucruri în această lume, se numește „Madrigal for Babies”. Este programul pe care l-am lansat acum trei ani și care, începând de anul acesta, se bucură de un departament de cercetare permanent propriu și care se ocupă efectiv de cercetarea acestui domeniu existențial al comunicării prin cântece cu propriul instrument muzical, cu propria voce. Convingem pe toți cei pe care îi întâlnim că, de fapt, acest instrument poate înlocui gadgeturile de multe ori, dar mai mult decât atât, construim publicul de mâine, atât al teatrului, cât și al filmului, și al filarmonicii, și al operei, pentru că avem de-a face cu unele dintre cele mai importante persoane din viața noastră, care, într-un moment al vieții, nu au produse culturale dedicate, foarte bine țintite. Și aici ne referim la mamele însărcinate și la copiii până la un an și mamele însărcinate. În practică, luăm acest vector existențial al viitorului, cel mai important, și începem să-l formăm cultural, cu specialiști”, a mai adăugat managerul Emil Pantelimon.

Ultima oră