Sibiul va găzdui în 2026, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru (FITS), întâlnirea anuală a celei mai importante reţele europene dedicată circului contemporan şi artelor de stradă, la care vor fi prezenţi circa 100 de profesionişti, membri în reţeaua Circostrada, informează un comunicat de presă trimis către AGERPRES.
„Sunt foarte bucuros să anunţ că în 2026 vom avea întâlnirea anuală a reţelei Circostrada pentru prima dată la Sibiu. Vom aduce în jur de 100 de profesionişti, membri ai reţelei. Ei vor fi aici pentru a se conecta cu scena artistică şi culturală românească, dar şi pentru a întâlni artişti din regiune. Vrem să creăm un spaţiu în care să ne conectăm şi să dezvoltăm noi proiecte”, a declarat Stephane Segreto-Aguilar, coordonatorul reţelei Circostrada.
FITS este parte a reţelei Circostrada începând cu 2022 şi a devenit rapid unul dintre cei mai implicaţi membri ai comunităţii.
„Este un moment important pentru toate structurile asociate ale FITS. Gândim cu mulţi ani în avans dezvoltarea proiectelor strategice pentru Sibiu, România şi întreaga regiune. Ne bucurăm că putem anunţa organizarea acestei întâlniri în 2026, când Sibiul va fi şi un exemplu în ceea ce înseamnă dezvoltarea prin artelor spectacolelor de stradă, prin toate structurile pornind de la Fabrica de Cultură, până la integrarea tuturor spaţiilor în care se joacă spectacole în acest moment. An de an aducem la viaţă mai multe spaţii din Sibiu, de la Piaţa Mare, Piaţa Mică, Piaţa Huet, Piaţa Habermann, Pietonala Nicolae Bălcescu sau parcurile din Sibiu. Nu uităm nici de comunităţile importante din jurul Sibiului, bisericile fortificate săseşti şi multe alte spaţii. Este o mare bucurie că putem organiza o astfel de întâlnire, care va deveni un punct central al dialogului la nivel mondial”, a afirmat Constantin Chiriac, preşedintele FITS şi al Bursei de Spectacole.
Circostrada, înfiinţată în 2003, este principala reţea europeană pentru Circul Contemporan şi Artele de Stradă, cuprinzând 158 de organizaţii din 45 de ţări. Reţeaua urmăreşte să iniţieze schimbări semnificative în artele spectacolului şi în elaborarea politicilor, contribuind la un peisaj cultural mai incluziv şi sustenabil, prin laboratoare de cercetare participativă, iniţiative de formare, evenimente de networking şi măsuri de advocacy. Circostrada este coordonată de ARTCENA şi susţinută de programul Europa Creativă al Comisiei Europene şi de Ministerul Culturii din Franţa.