senatul a aprobat proiectul de instituire a zilei de curățenie națională

Senatul a aprobat un proiect prin care a treia zi de sâmbătă a lunii septembrie va fi declarată Ziua de Curățenie Națională, a anunțat senatorul UDMR, Tánczos Barna, inițiatorul proiectului.

„Nu vom avea o țară curată, dacă nu contribuim cu toții la acest lucru. De aceea am susținut inițiativa <Let’s do It, Romania!>, și am inițiat instituirea celei de-a treia zi de sâmbătă din septembrie, a fiecărui an, ca Ziua de Curățenie Națională. Prin această lege transmitem un semnal clar privind responsabilitatea socială atât a cetățenilor, cât și a autorităților publice și a persoanelor juridice. Doar printr-un efort comun putem ajunge la o schimbare de mentalitate și ziua națională de curățenie este un instrument prin care putem încuraja acțiunile de curățenie cu impact pozitiv asupra mediului, colectarea separată și reciclarea”, a declarat senatorul UDMR, după ce Senatul a adoptat propunerea legislativă inițiată de el, susținută atât de UDMR, cât și de parlamentari ai partidelor de guvernământ și de opoziție, citează Mediafax.

Conform unui comunicat al UDMR, „Let’s Do it, România!” organizează campanii de curățenie încă din 2009, alăturându-se Zilei Mondiale a Curățeniei, o inițiativă civică la nivel global, care a fost introdusă recent și în calendarul oficial al ONU. În România, la aceste acțiuni au participat până în prezent peste 2 milioane de voluntari și au fost colectate peste 27 000 de tone de deșeuri.

„Trebuie să se implice și autoritățile publice, și trebuie să ne asumăm un rol mai accentuat în conștientizarea și în educarea cetățenilor. De aceea, legea prevede că autoritățile și instituțiile publice pot organiza și aloca fonduri pentru activități prin care să fie promovate bune practici și importanța păstrării unui mediu curat. În plus, televiziunile și posturile de radio publice pot include în programele lor emisiuni de conștientizare”, a adăugat Tánczos Barna.

Camera decizională în cazul acestui proiect de lege este Camera Deputaților, iar proiectul va intra în vigoare după promulgarea de către președintele țării.

Ultima oră