paul-philippe al româniei va fi extrădat din malta pentru executarea pedepsei cu închisoare
foto RomaniaTV.ro

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat marți, 25 iunie, că instanța de fond din Malta a decis să-l extrădeze pe Paul-Philippe al României. „Instanța de fond din Malta a hotărât extrădarea lui Paul-Philippe al României.

Acesta a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani și 4 luni de închisoare pentru infracțiunile de cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu, implicând un prejudiciu de 9,5 milioane de euro. Este o decizie așteptată de Ministerul Justiției și de statul român, care depune eforturi constante pentru aducerea fugarilor în țară”, a declarat Alina Gorghiu, citează portalul de știri ziare.com.

Potrivit ministrului Justiției, hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată. „Mulțumesc colegilor de la Ministerul Justiției, ANP, instanței de executare și tuturor autorităților care și-au adus contribuția pentru această soluție. Până la jumătatea lunii iunie au fost aduși în țară 383 de fugari”, a adăugat Gorghiu. Clasamentul țărilor din care au fost aduși cei mai mulți fugari este condus de Marea Britanie, urmată de Germania și Italia, a mai spus ministrul Justiției.

Conform Legii fugarilor, în vigoare din 7 iunie, toți fugarii vor fi obligați să suporte costurile aducerii lor în țară. La 10 iunie, ministra Justiției a anunțat că predarea fugarului Paul-Philippe al României va fi rejudecată. „Instanța a admis apelul formulat de parchet, a desființat decizia de refuz a predării și a trimis cauza la rejudecare. Acesta rămâne în arest până la pronunțarea unei soluții definitive, cererea de eliberare pe cauțiune fiind respinsă tot astăzi”, a explicat ea.

Paul-Philippe al României este căutat în România pentru executarea unei pedepse cu închisoarea în legătură cu corupția. În vârstă de 75 de ani, el a fugit din România în 2020, după ce a fost condamnat la aproape 3 ani și jumătate de închisoare pentru corupție legată de restituirea ilegală a unor bunuri imobiliare în apropierea Bucureștiului, cărora le-a pretins în mod fals proprietatea. În iunie 2022, el a fost capturat la Paris, dar o Curte de Apel a refuzat extrădarea sa în România, avocatul lui invocând mai multe argumente în apărarea sa.

Prințul Paul locuiește acum în Italia, dar a călătorit în Malta luna trecută pentru o conferință și a fost reținut în baza unui mandat european de arestare.

Ultima oră