președintele klaus iohannis nu a fost prezent la deschiderea fits 2024 de la sibiu

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) a debutat în 21 iunie și se va desfășura până pe 30 iunie. Președintel Klaus Iohannis nu a fost prezent la ceremonia de deschidere a FITS, în orașul său natal.

Acesta a fost reprezentat de ministrul culturii, Raluca Turcan, emisar al unui mesaj pentru organizatori și participanți.

„În numele Ministerului Culturii și al meu personal, salut ediția cu numărul 31 a Festivalului, desfășurată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, domnul Klaus Iohannis. Publicul iubitor de teatru are în fața sa 10 zile de spectacole, de bucurii teatrale și artistice, reunite sub semnul prieteniei prin cultură. FITS este un proiect strategic al Ministerului Culturii, iar anul acesta el beneficiază de o susținere financiară semnificativă, o susținere pe care a demonstrat că o merită”, a spus Turcan, citează ziarul Puterea.

Manifestarea, ajunsă la ediţia cu numărul 31, are 830 de evenimente în program susţinute de peste 5.000 de artişti din 82 de ţări, potrivit site-ului evenimentului.

Ediţia din acest an include şi un bogat sezon francez, care va celebra 100 de ani ai Institutului Francez în România, precum şi un amplu sezon polonez, care va oferi o avanpremieră a Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025.

Peste 30 de spectacole de teatru, muzică, dans şi circ pot fi urmărite online anul acesta. Spectatorii online se vor putea bucura de două premiere mondiale din lumea teatrului.

Este vorba despre „Afrodita şi Eliberarea Lumii (Un vodevil muzical grecesc)” de Tim Robbins, celebrul actor american, spectacolul fiind o celebrare veselă a puterii de a ierta şi a tăriei inimii de a vindeca până şi cele mai profunde dintre discordii, dar şi despre „Trezirea”, un spectacol plin de candoare şi poezie vizuală, faimosul italian Pippo Delbono revenind la Sibiu cu acest spectacol-confesiune magistral, incisiv, emoţionant şi de neuitat, arată un comunicat de presă al organizatorilor.

„Afrodita şi Eliberarea Lumii” se joacă în prima zi a manifestării, de la ora 21.00, la Sala Thalia. Spectacolul „Trezirea – Candoare şi poezie vizuală” este programat, de asemenea, în ziua de debut a festivalului, de la ora 16.00, în Sala Faust.

Alte spectacole de teatru care pot fi urmărite online sunt: „Povestea prinţesei deocheate” şi „Jocuri, vorbe, greieri…”, în regia lui Silviu Purcărete, „O sirenă mai specială” de Pierre Guillois şi Olivier Salvan şi „Pescăruşul” în regia lui Dumitru Acris, arată un comunicat de presă al organizatorilor.

Programul festivalului include şi concerte pe ritmuri de etno-jazz, gospel, fado şi chitară argentiniană; spectacole de dans, inclusiv unul de flamenco; spectacole de circ.

Pentru al treilea an consecutiv, scriitorul Marius Chivu continuă seria dialogurilor FITS Talks, având zilnic invitaţi unii dintre cei mai importanţi artişti români.

Precedenta ediţie a FITS a avut loc între 23 iunie şi 2 iulie 2023.

De asemenea, a reunit peste 800 de evenimente la care au contribuit aproximativ 5.000 de artişti şi invitaţi din peste 80 de ţări.

Evenimentul care a marcat deschiderea oficială a ediţiei a fost „O catedrală plină cu orgi” (Elveţia, România, Norvegia), susţinut la Catedrala Evanghelică C.A. „Sfânta Maria”.

Spectacolele din Piaţa Habermann au debutat cu producţia „Împreună” adusă de trupa ConTakt (Austria, Germania, Franţa), care a abordat teme precum vulnerabilitatea, încrederea, blândeţea şi joaca.

La Sala Mare a Teatrului Naţional „Radu Stanca” a fost prezentată producţia „Inima mea nu-mi mai aparţine” de la Habima National Theatre (Israel), un spectacol al cărui mesaj a fost plin de compasiune şi luptă neîncetată pentru viaţă şi iubire.

În anul 2022, FITS s-a derulat între 24 iunie – 3 iulie. Evenimentul a adus la Sibiu peste 800 de evenimente, în 80 de spaţii de joc, cu 3.500 de artişti din 75 de ţări ale lumii.

S-a înregistrat o medie de 85.000 de spectatori pe zi, au fost distribuite 1.000 de abonamente pentru programul online al festivalului, către militarii NATO din România şi din întreaga lume, iar în cadrul Platformei Doctorale au fost prezente 42 de universităţi.

Această ediţie a FITS a înregistrat cifre impresionante şi în ceea ce priveşte prezenţa în mediul online.

În premieră absolută, în baza parteneriatului cu Tik Tok, FITS a transmis primul spectacol de teatru live, pentru utilizatorii de pe această platformă, alături de alte patru evenimente din cadrul festivalului.

În total, în cele zece zile de festival, hashtag-ul #magiaFITS a avut peste un milion de vizualizări pe TikTok, cu 150.000 de utilizatori care au urmărit live cele cinci transmisii.

Ultima oră