Povestea Mirunei, biologul din Sibiu care a inventat băutura din ciuperci locale pentru refacerea florei intestinale (foto)

Un biolog din Sibiu demonstrează cât de importantă este cunoașterea și identificare ciupercilor din pădure. Fascinată încă din copilărie de unicitatea fiecărei ciuperci, pasiune insuflată de bunicii ei, Miruna și-a construit o adevărată carieră pe baza unei documentări complexe, de-a lungul anilor.

Pasiune Mirunei pentru ciuperci a început încă de când era mică și mergea după școală, împreună cu bunicul ei, cu animalele la păscut. Pentru Miruna era cel mai așteptat moment din zi. Acum este doctor biolog și asistent universitar la ULBS și a inventat o băutură revoluționară din ciuperci locale, care urmează să fie brevetată.

„Aveam curiozitatea pentru ce se găsește în natură, inclusiv plante și ciuperci. Îmi tot întrebam bunicii și părinții la ce se folosesc și, în timp, fiind ghidată de anumiți profesori, am mers către ramura ciupercilor. Eu sunt din Drăgășani. Acolo mi-am cultivat această experiență despre plante și ciuperci, cu bunicul meu pe dealuri, când mergeam cu animalele. Abia așteptam să vin de la școală și să merg cu el. Eu mergeam către medicină, dar am ajuns la facultatea de biologie și până la urmă mi-a plăcut foarte mult domeniul și am avut și foarte mulți profesori pasionați de biologie care au plantat în mine o sămânță de natură și așa am continuat studiile mai departe. Am dus această pasiune la nivel de teză de doctorat în ciuperci. Acum încerc, prin ceea ce știu, să dau mai departe oamenilor educație a ceea ce înseamnă sustenabilitate, protejarea naturii, cum să colectăm ciuperci, astfel încât să nu distrugem natura în urma noastră și să le identificăm corect”, povestește Miruna.

Băutură din ciuperci, o invenție revoluționară

În prezent, Miruna predă Biochimie la ULBS și a terminat inclusiv doctoratul la Sibiu, iar acum așteaptă să primească brevet pentru o băutură revoluționară din ciuperci, perfectă pentru sportivi, cât și pentru cei care au nevoie de o refacere a florei intestinale.

„Doctoratul l-am terminat în Sibiu, în domeniul ingineriei alimentare și înglobează pasiunea ea pentru ciuperci și partea alimentară, astfel încât la finalul tezei mele de doctorat a trebuit să dezvolt un produs alimentar, pe bază de ciuperci. Acest produs alimentar este acum sub titlul unei brevetări și se adresează persoanelor cu boala celiacă, intoleranța la gluten. Este o băutură nouă, revoluționară care poate fi cumpărată după ce se brevetează. Este adresată sportivilor și poate repara flora intestinală”, a spus Miruna.

Povestea Mirunei, biologul din Sibiu care a inventat băutura din ciuperci locale pentru refacerea florei intestinale (foto)

Atenție la ciupercile din piețe

În piețele din Sibiu au apărut recent ciupercile. Miruna recomandă ca din piață să cumpere doar cei care sunt foarte bine documentați pentru că sunt ciuperci care pot fi confundate foarte ușor. „Dacă știi ce cumperi, poți să cumperi. Dacă nu știi, nu cumpăra. De exemplu, la  ciuperca „Pălăria Șarpelui”, o ciupercă foarte cunoscută, are cel puțin 15 specii cu care se poate confunda. Am întâlnit de foarte multe ori cazuri când persoanele s-au intoxicat cu această ciupercă. Are anumite caracteristici clare: trebuie să aibă solzii proeminenți, încât să îi poți lua cu unghia de pe pălărie. Așadar, nu recomand să cumperi din piață fără să știi foarte bine speciile de ciuperci”, explică Miruna.

Povestea Mirunei, biologul din Sibiu care a inventat băutura din ciuperci locale pentru refacerea florei intestinale (foto)
Ciuperca „Piciorul Căprioarei” sau Macrolepiota procera, care poate fi confundată cu multe alte specii asemănătoare.
Povestea Mirunei, biologul din Sibiu care a inventat băutura din ciuperci locale pentru refacerea florei intestinale (foto)
O parte dintre speciile cu care „Piciorul Căprioarei” se poate confunda ușor.

Odată mâncate, ciupercile toxice acționează direct asupra rinichilor și a ficatului și pot cauza chiar și moartea. „În general, fiecare compus toxic pe care îl are ciuperca ar trebui să existe un anumit antidot, însă în spitalele noastre nu există un specialist micolog care să știe, în funcție de ce îi descrie persoana intoxicată la spital, ce ciupercă a mâncat sau să se ducă la el acasă să vadă ce a mâncat, ceea ce se face la spitalele din afară. În România, de obicei se face dializă și este un proces foarte traumatizant pentru corp. De asta este important să cunoaștem ciupercile, să nu ajungem în cazul să ne intoxicăm. Dacă nu le cunoaștem, este important să le lăsăm în pădure și să nu ne atingem de ele”, spune tânăra specialistă.

Povestea Mirunei, biologul din Sibiu care a inventat băutura din ciuperci locale pentru refacerea florei intestinale (foto)
Miruna alături de doi bucătari internaționali în Piața Cibin, pentru a identifica corect speciile de ciuperci, la cererea unui restaurant.

Ciuperca din pădure care arată ca o caracatiță

Mulți nu știu, dar pădurile din județul Sibiu ascund ciuperci mai puțin cunoscute, unele chiar spectaculoase. Un astfel de exemplu este reprezentat de „Ciuperca caracatiță”, o specie originară din Australia.

„Ciuperca caracatiță a apărut la noi de zece ani de zile și este originară din Australia și arată ca o caracatiță. Este roșie cu tentacule și are niște punctulețe negre care miros destul de tare. În general, sunt atrase muștele de această substanță, iar muștele sunt mâncate de păsări, iar păsările fiind migratoare vin și poposesc pe teritoriul nostru și așa au ajuns aceste ciuperci la noi. În timp păsările migratoare și-au schimbat cursul migrării și din cauza asta au ajuns la noi și alte specii de păsări. În carte este tăiată ca fiind comestibilă. Este comestibilă doar în forma de „ou”. După ce iese la suprafață cu tentaculele lor, nu mai este comestibilă și din prima mirosului. Are un miros pe care îl poți simți de la distanță, a ceva mort, stricat”, explică Doctorul Biolog, Miruna Popa.

Povestea Mirunei, biologul din Sibiu care a inventat băutura din ciuperci locale pentru refacerea florei intestinale (foto)
„Ciuperca caracatiță” sau Clathrus archeri.

Străinii, cei mai interesați de experiența de „foraging”

Miruna organizează diverse evenimente în care ajută oamenii să descopere gusturi sălbatice prin experiențe de „foraging”, respectiv cules de plante din pădure, ciuperci și alte resurse naturale comestibile. „Sunt oameni care vin din afară și sunt deschisă la colaborări pentru pensiunile din zonă care vor să ofere o astfel de experiență. Momentan colaborez cu cineva din Rășinari care aduce oameni din America, persoane care și-au dorit o experiență de „foraging”. În ceea ce privește România, lumea nu este foarte interesată deoarece mulți consideră că le știu de la bunici și de multe ori s-a întâmplat să culeagă ciuperci toxice pentru că le-au confundat cu champignonul clasic. Chiar și așa, sunt oameni care vor să învețe din ce în ce mai mult. Vor să vadă și ce găsim primăvara în pădure, vară și toamna. Mai este și categoria cealaltă de persoane care preferă să nu le cunoască și să cumpere doar de la magazin”, a mai spus Miruna.

Povestea Mirunei, biologul din Sibiu care a inventat băutura din ciuperci locale pentru refacerea florei intestinale (foto)

Povestea Mirunei, biologul din Sibiu care a inventat băutura din ciuperci locale pentru refacerea florei intestinale (foto)

Povestea Mirunei, biologul din Sibiu care a inventat băutura din ciuperci locale pentru refacerea florei intestinale (foto)
Lactarius deliciosus sau „Râșcovul”

Povestea Mirunei, biologul din Sibiu care a inventat băutura din ciuperci locale pentru refacerea florei intestinale (foto)

Doctorul Biolog Miruna Pop are o pagină de facebook numită „Miruna culege ciuperci” unde postează evenimentele organizate și unde cei interesați de experiențe unice se pot înscrie.

 

Ultima oră