Intrare liberă la Muzeul ASTRA în a doua zi de Rusalii pentru purtătorii de ie

Zece ani de poveste în care Muzeul ASTRA a crescut o comunitate dedicată iei și cămășii tradiționale la Sibiu. Din 2014 și până în prezent numărăm 11 ediții care au consacrat povestea celei mai îndrăgite piese de port popular, numită ie sau cămașă tradițională. La Sibiu o regăsim sub denumirea de ie cu umăraș, ie cu ciocănele, ie cu șinoare.

E vremea să ne dăm binețe pe aleile muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului și să ne recunoaștem fiecare după semnele de pe ie sau cămeșă. Ia ne spune din ce loc venim, cărui neam aparținem și cu cine ne-nsoțim. Pe parcursul mai multor zile vă dăm prilej să vă gătiți de sărbătoare și să reintrați în universul tradiției, pe ulițele Muzeului ASTRA, în căutarea poveștilor și măiestriei meșterilor populari care au dat viață firelor de urzeală și de băteală și le-au țesut în cele mai delicate pânzeturi!

Momente inedite și activități interactive

În 24 iunie 2024, de Sânziene, după slujba de celebrare a Sfintei Treimi oficiată la biserica din Bezded vă așteptăm să ne prindem cu toții în Hora de Sânziene alături de comunitatea din Rupea, Brașov. Junii Cetății vor reconstitui obiceiul de seceriș în zona Târgului de Țară unde se vor împleti coronițe din flori de sânziene.

În 29 și 30 iunie vă invităm să intrați în atmosfera satului și a vechilor obiceiuri, să savurați poveștile spuse în Șezători din Mărginimea Sibiului și de pe Țara Oltului și Țara Făgărașului, să aflați rostul iei de la cei care o creează, o poartă și o grijesc. Vă așteptăm și cu târgul de ii și obiecte tradiționale, design contemporan, flori și cosițe împletite. Atmosfera va fi însuflețită de vornici, ceterași din Câmpia Transilvaniei, țiterași și fluierași din Galeșul de Argeș și din Mărginimea Sibiului. În așteptarea Madrigalului v-am pregătit o întâlnire cu cei ce mențin tradiția moștenită de peste 120 de ani, Corul „Reuniunea Română de Cântări” din Săliște.

Sâmbătă, 29 iunie, Biciclete Cochete vă dau întâlnire în Parcul Tineretului, începând cu orele 15:30, de unde va începe plimbarea în ie către Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Un fenomen cu impact în toate comunitățile de români din lume

„Este cunoscut faptul că în anul 2013 comunitatea online La Blouse Roumaine a inițiat o mișcare devenită virală în toate comunitățile românești (și nu numai) din lume. Nu a durat mult, mai precis un an de zile, și Muzeul ASTRA s-a alăturat acestei inițiative-fenomen. Așa a apărut această zi specială a anului, 24 iunie, care din 2022, prin Legea 184, a fost oficializată ca Ziua Iei. Muzeul ASTRA coagulează în jurul unui simbol arhetipal, IA, comunități, valori și trăiri!” a declarat Ciprian Ștefan, director general Muzeul ASTRA.

Pe 24 iunie, poartă o ie sau o cămașă tradițională și vei avea acces gratuit în muzeu!

Ultima oră