slujbe de hram de rusalii şi horă de sânziene, la bisericile din muzeul astra şi cristian

Odată cu Vecernia Plecării Genunchilor, în bisericile ortodoxe din întreaga ţară,  se citesc, în aceste zile, șapte rugăciuni, dintre care una exprimă clar faptul că păcatele pot fi iertate și după moarte. Procesiunea este cea care ne arată că rugăciunea Bisericii este atât de puternică și ascultată de Dumnezeu, încât are puterea de a salva sufletele din iad, ale celor care au plecat din viața aceasta nepregătiți sufletește.

slujbe de hram de rusalii şi horă de sânziene, la bisericile din muzeul astra şi cristian

Parohia Ortodoxa Cristian 2, al cărei preot paroh este Sebastian Floroiu, a organizat sâmbăta 22 iunie 2024, începând cu ora 08.30, ieșirea la morminte, cu ocazia sărbătorii Moşilor de vară, o “rânduială a Bisericii Ortodoxe Române în care în sâmbăta dinaintea Rusaliilor se face pomenirea celor trecuți la cele veșnice”, după cum ne-a declarat acesta, iar seara, de la ora 19.00, a avut loc Vecernia cu Litie.

slujbe de hram de rusalii şi horă de sânziene, la bisericile din muzeul astra şi cristian
Biserica Ortodoxă Cristian 2. Sursa foto: arhivă pagina de media a bisericii
Duminica 23 iunie , de ora 08.30, la Biserica Ortodoxă Cristian 2, din judeţul Braşov, va fi sărbătorit hramul bisericii, “Pogorârea Sfântului Duh”, cu prilejul Rusaliilor, care va continua cu Vecernia Plecării Genunchilor, la ora 11.15 şi cu înconjurarea Bisericii, la ora 12.00.

” Bucuria vine prin împărtăşania cu Sfântul Duh”

Cei peste 150 de credincioşi ai parohiei sunt aşteptaţi să participe la slujbe şi, deasemenea, şi la o agapă creștinească, duminică după ora 12.30, după cum ne-a mărturisit părintele Floroiu, şi despre care a anunţat şi pe pagina de media a bisericii.
Preotul paroh îi indeamnă pe toţi la împărtăşania cu harul Duhului Sfânt, mai ales în această zi specială de Rusalii şi “să ne rugăm împreună, cu toţii, ca Bunul Dumnezeu  să ne lumineze mintea şi să ne aducă bucurie în suflete, atât nouă, cât şi celor din jur”, a continuat acesta.
“Duhul Sfânt, care se pogoară în aceste zile, ne poate ajuta, prin rugăciune şi împărtăşanie, să fim mai buni, mai iertători şi să ne călăuzim paşii spre fapte bune, în aceste vremuri încercate, dar pe care putem, astfel, să le trăim cu bucurie, a transmis preotul Sebastian Floroiu, mesajul său către credincioşi.

Hram de Rusalii la Biserica din lemn „Pogorârea Sfântului Duh”, din Muzeul Astra Sibiu

Sărbătoarea de Rusalii va aduce o mare bucurie în lumea satului din Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, duminică  23 mai 2024  când se sărbătoreşte hramul bisericii, “Pogorârea Sfântului Duh”, strămutate din satul Dretea, comuna Mănăstireni, judeţul Cluj. Construcţia din lemn datează din 1672, fiind cel mai vechi monument din colecția muzeului.

Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” este o veche biserică, transferată în Muzeul Astra din Sibiu, demontată în octombrie 2003 şi reconstruită în muzeu  în perioada mai-august 2004,  de către unul dintre cei mai mari meşteri restauratori de biserici ai zilelelor noastre, Gavrilă Hotico, originar din comuna Ieud, judeţul Maramureş.

slujbe de hram de rusalii şi horă de sânziene, la bisericile din muzeul astra şi cristian
Biserica din Dretea, Muzeul Astra Sibiu, foto arhivă

Biserica respectă planul tradiţional cu prispă deschisă, mărginită de stâlpi nedecoraţi, pronaos, naos şi absida altarului în formă de patrulater neregulat (foto). Turla se înalţă la 8 m deasupra unui acoperiş zvelt, unitar, care adăposteşte prispa simplă cu stâlpişori şi pereţi, dispuşi pe tălpi masive, ale căror bârne se încheie, în părţile superioare, în console, după cum este descrisă în referinţele CIMEC ale Patrimoniului Naţional.

Pictura sa, pe o singură bucată de pânză realizată în anul 1742, pe peretele naosului, o face să fie considerată una dintre cele mai frumoase biserici din lemn din România, o adevărată „Capelă Sixtină“, care impresionează prin armonia proporțiilor, potrivit descrierilor etnografice.

Slujbă şi horă de Sânziene la Biserica din Bezded, în a doua zi de Rusalii

În a doua zi de Rusalii, în 24 iunie 2024, de Sânziene, slujba de celebrare a Sfintei Treimi va fi oficiată la biserica din Bezded, după cum anunţă Muzeul Astra într-un comunicat emis redacţiei.

slujbe de hram de rusalii şi horă de sânziene, la bisericile din muzeul astra şi cristian

“Vă așteptăm să ne prindem cu toții în Hora de Sânziene, alături de comunitatea din Rupea, judeţul Brașov. Junii Cetății vor reconstitui obiceiul de seceriș în zona Târgului de Țară, unde se vor împleti coronițe din flori de sânziene”, ne spun organizatorii.

“E vremea să ne dăm binețe pe aleile muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului și să ne recunoaștem fiecare după semnele de pe ie sau cămeșă. Ia ne spune din ce loc venim, cărui neam aparținem și cu cine ne-nsoțim”, adaugă ei.

Pe parcursul mai multor zile, intrarea va fi liberă pentru femeile îmbrăcate în ii și bărbații în cămeși tradiționale.

Ultima oră