Deliciile pe care ni le promite FITS-ul s-au materializat vineri seara în numeroase colțuri ale orașului, de la concertul corului Madrigal la Casa Altemberger la concertul Holograf din Piața Mare, poveștile în mișcare de pe Corso sau ritmurile care s-au auzit până târziu în noapte din Piața Habermann. Însă Piața Mică ne întâmpină zilele acestea cu o construcție gonflabilă care a luat în stăpânire spațiul dinspre Casa Artelor, înfățișându-ni-se pe dinafară ca o ființă supradimensionată, jumătate monstru preistoric, jumătate labirint de lumină și aer.
Luminarium a atras deja sute de adulți și copii veniți să viziteze această construcție curioasă, descrisă de unii dintre ei ca „navă spațială”, de alții ca „interiorul unei ființe uriașe” sau ca „bolta unei catedrale”. Din pricina caniculei, labirintul de culoare și lumină poate fi văzut dimineața, între 9.00 și 11.00, iar după masa între 17.00 și 20:40.
Luminarium este un concept care aparține companiei britanice Architects of Air, creat la începutul anilor ’90 de către Alan Parkinson, și care a vizitat cinci continente, peste patruzeci de țări, găzduind peste trei milioane de vizitatori.
„E conceput să dezorienteze vizitatorii, să-i facă să se rătăcească puțin și să descopere diferite experiențe vizuale, cu speranța ca ei să fie atinși de frumusețea luminii și culorii”, ne-a explicat Alan Parkinson pe care l-am intervievat în interiorul Luminarium-ului și care s-a bucurat de atenția primită din partea publicului prezent în număr atât de mare în Piața Mică.
Architects of Air are un număr de șase structuri care se plimbă prin lume; una se află momentan în Coreea de Sud, alta la Lincoln Centre în New York, o altă structură se întoarce din Noua Zeelandă. Cea instalată la Sibiu este de dimensiuni mai mici, pentru a se plia la spațiul pus la dispoziție, și a fost concepută recent pentru o locație din Marea Britanie.
Vă invităm să urmăriți un material realizat în cursul zilei de vineri în Luminarium și să aruncați un ochi la jocurile de lumină și culoare care exploatează exclusiv lumina ce pătrunde în mod natural prin fantele țesăturii din pvc.
Luminarium poate fi vizitat până în 30 iunie 2024 și este accesibil persoanelor în scaun cu rotile și persoanelor cu dificultăți de mobilitate. Vizitatorii sunt ghidați de voluntari care oferă explicații, detalii și reguli de utilizare a spațiului, iar la intrare trebuie să-și lase încălțămintea așezată pe un suport. Copiii cu vârsta sub 16 ani trebuie să fie însoțiți de un adult.