maghiarii din sibiu cer să se înființeze două grupe de grădiniță în limba maternă pentru copiii lor
Sursa foto: gradinita17sibiu.ro

Comunitatea maghiară cere înființarea a două grupe de grădiniță și angajarea a doua cadre didactice pentru preșcolari și școlari maghiari din Sibiu, într-o petiție online. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean spun că la ei nu a ajuns o astfel de solicitare până în prezent.

Mai mulți părinți spun că sunt într-o situație dificilă deoarece în Sibiu nu sunt suficiente grupe de grădiniță și nici suficiente cadre didactice pentru preșcolarii și școlarii maghiari. Aceștia cer, printr-o petiție online, înființarea a două noi grupe de grădiniță și de angajare a două cadre didactice. Petiția a fost semnată de peste 60 de părinți.

„Copiii preșcolari maghiari care vor sa învețe în limba maternă au la dispoziție în prezent o singură grupă combinată care funcționează la Grădinița nr.17 din Sibiu. Încă din anul școlar 2023-2024 aceasta a funcționat la capacitate maximă, cu 26 de preșcolari într-o grupă, iar din anul școlar 2024-2025 nu poate găzdui toți solicitanții din cauza lipsei spațiului și a cadrelor didactice.

Totodată, școlarii care învață în limba maternă maghiară au la dispoziție doar două cadre didactice care predau celor cinci clase. Considerăm de la sine înțeleasă dificultatea cu care se desfășoară actul educațional în aceste condiții. Faptul că pentru anul școlar 2024-2025 sunt înscriși elevi pentru fiecare din cele cinci clase, respectiv pregătitoare, I, II, III, IV, atrage necesitatea angajării unui al treilea cadru didactic.

Solicitarea cu care venim în fața dumneavoastră este să ne puneți la dispoziție două grupe de grădiniță astfel încât toți solicitanții să poată obține un loc încă de la vârsta de 2 ani, spații de dimensiuni adecvate desfășurării activităților didactice preșcolare și școlare, cât și cadre didactice pentru învățământul preșcolar și școlar”, se arată în petiția online.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean spun că nu au primit o astfel de solicitare. „La noi nu a ajuns o solicitare de genul acesta. Locurile au fost într-adevăr ocupate, dar nu avem solicitare pentru înființarea unei noi grupe. Dacă ne venea solicitare, rezolvam. legea spune că cei care studiază în limba minorității, în limba maghiară, trebuie să le asigurăm școlarizarea cu celeritate. Dacă aveam solicitarea, sigur aveam aprobarea pentru ei”, a spus purtătorul de cuvânt al IȘJ Sibiu, Constantin Dincă.

Ultima oră