deschiderea informală a ediției a 31-a a festivalului internațional de teatru de la sibiu: instalația regizorului belgian jan fabre (video)
Instalația Not Once - FITS 2024

Chiar dacă deschiderea oficială a Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu se va produce abia în seara acesta, prima întâlnire cu publicul festivalului a fost marcată de inaugurarea instalației artistice a celebrului regizor belgian Jan Fabre, realizată în colaborare cu legendarul dansator, coregraf și actor Mikhail Baryshnikov.

La eveniment au luat cuvântul ministrul culturii, Raluca Turcan, președintele FITS, Constantin Chiriac și regizorul belgian Jan Fabre. Evenimentul a fost umbrit de absența lui Mikhail Baryshnikov, care nu a putut participa din cauza unui accident.

Președintele FITS, Constantin Chiriac, a subliniat importanța acestui moment mai puțin convențional a actualei ediții a festivalului: „Acesta este primul eveniment pe care îl prezentăm publicului. Este un proiect la care am ținut enorm, pentru că foarte rar se întâlnesc artiști atât de importanți într-un spațiu care, iată, a devenit propice pentru ce va însemna această experiență specială. Dumneavoastră publicul vă veți bucura de ce înseamnă miracolul, creația, emoția și mai ales marile întâlniri.”

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a evidențiat impactul major al festivalului asupra culturii românești: „În cei peste treizeci de ani de existență, FITS-ul nu mai este doar un festival. Cu siguranță, FITS-ul este un simbol cultural al României și un extraordinar motiv de mândrie națională.”

deschiderea informală a ediției a 31-a a festivalului internațional de teatru de la sibiu: instalația regizorului belgian jan fabre (video)
Regizorul belgian Jan Fabre la FITS 2024

Jan Fabre, regizorul instalației „Not Once”, a adăugat: „Este minunat să vezi pasiunea investită în acest festival. Cele mai bune festivaluri sunt cele făcute de oameni care pun în munca lor multă pasiune.”

Despre sine și despre instalația pe care ne invită să o vizionăm pe parcursul festivalului, Jan Fabre declară modest: „Sunt un pitic născut într-o țară a giganților, căci am crescut, am studiat Van Eyck, Van Dyck, m-am născut în apropierea lui Rubens. Tatăl meu m-a dus la casa lui Rubens să-i copiez tablourile.  Încă îi studiez pe marii maeștrii, încă „fur” de la ei. Și când veți privi lucrarea aceasta, veți recunoaște numeroase elemente din picturile flamande vechi”.

Instalația „Not Once” este un proiect multimedia ce explorează relația platonică dintre un subiect și un fotograf, dezvăluită prin unsprezece încăperi imaginare dintr-o expoziție fotografică. Regizată de Jan Fabre și Phil Griffin, și interpretată de Mikhail Baryshnikov, instalația oferă o experiență artistică deosebită, nerecomandată celor sub 16 ani, cu o durată de o oră și zece minute. Evenimentul, găzduit la Clubul Sportiv Școlar Sibiu, promite să captiveze publicul cu un film alb negru narat în limba engleză, tradus în românește, și bilete accesibile începând de la 40 de lei.

Festivalul promite numeroase surprize și evenimente de neuitat pe parcursul ediției sale a 31-a, consolidându-și statutul de „epicentru cultural internațional”, după cum afirmă ministrul culturii, Raluca Turcan.

 

Ultima oră