concediul paternal crește de la 5 la 10 zile

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea care aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 117/2022, pentru modificarea și completarea Legii concediului paternal nr. 210/1999. Actul normativ extinde durata concediului paternal pentru toți tații salariați în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, încheiat conform legislației în vigoare, de la cinci zile lucrătoare la zece zile lucrătoare, scrie Antena3.

Legea promulgată aduce următoarele modificări și drepturi pentru tați:

  • Acordarea concediului paternal și a indemnizației corespunzătoare acestuia pentru toți tații care sunt salariați conform contractului de muncă sau raportului de muncă, eliminând prevederile care condiționau accesul la acest concediu de calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de stat.
  • Introducerea unei prevederi prin care sunt asimilate salariaților și următoarele categorii de persoane: cei cu contracte de activitate sportivă, convenții de muncă individuale, contracte de mandat, contracte de management, persoanele care desfășoară activități în funcții de demnitate publică și cei cu contracte de management și de administrare, conform Legii nr. 95/2006.
  • Extinderea duratei concediului paternal de la 5 zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare.
  • Completarea reglementărilor actuale care interzic concedierea salariaților pe perioada efectuării concediului paternal.
  • Introducerea de reglementări pentru sancțiuni în cazul nerespectării prevederilor legislației naționale care transpun directivele europene în acest domeniu.

Aceste modificări legislative reflectă preocuparea pentru îmbunătățirea condițiilor familiale și recunoașterea rolului esențial al taților în perioada postnatală a copiilor lor.

3.5

Ultima oră