a murit donald sutherland, marele actor canadian care nu a fost niciodată nominalizat la oscar
Foto: www.post-gazette.com

Donald Sutherland, cunoscut actor canadian a murit joi, 20 iunie, la vârsta de 88 de ani. Deși a apărut în peste 200 de filme, printre care ‘Novecento’, ‘Klute’, ‘Ordinary People’, ‘MASH’ și ‘Kelly’s Heroes’, Sutherland nu a fost niciodată nominalizat la Oscar. În 2017, Academia de Film de la Hollywood i-a acordat o statuetă onorifică pentru contribuțiile sale remarcabile.

YouTube video

Născut pe 17 iulie 1934, în Saint-Jean de Nouveau-Brunswick, Canada, Sutherland a studiat inițial ingineria și dreptul la Universitatea din Toronto, dar și-a urmat pasiunea pentru actorie la Royal Academy of Dramatic Art din Londra. Cariera sa cinematografică a început cu roluri în filme de groază, dar a devenit cunoscut în 1967 cu rolul din ‘The Dirty Dozen‘.

Sutherland a fost remarcabil în diverse roluri, de la cel al lui Benjamin Hawkeye Pierce în ‘MAS*H’, la detectivul laconic în ‘Klute’ și fascistul nemilos din ‘Novecento’. A colaborat cu regizori de renume precum Alan J. Pakula, Robert Altman și Bernardo Bertolucci.

Viața sa personală a fost la fel de interesantă. Sutherland a fost căsătorit de trei ori și a avut cinci copii, dintre care Kiefer, Rossif, Angus și Roeg au urmat cariera de actori. În ciuda succesului său, actorul a rămas modest și cu un simț al umorului distinct, remarcând în 2017, la primirea Oscarului onorific, că ar dori să-și invite colegii la înmormântarea sa.

Ultimul film în care a jucat Sutherland a fost ‘Moonfall’ (2022), regizat de Roland Emmerich, unde a interpretat rolul unui teoretician al conspirațiilor.

YouTube video

Donald Sutherland va rămâne în amintirea fanilor săi ca unul dintre cei mai talentați și versatili actori ai generației sale.

Ultima oră