ULBS modernizează Cantina Studențească, Facultatea de Inginerie și unul dintre cămine printr-o investiție de peste 9 de milioane euro
Sursa foto: Universitatea Lucian Blaga

După semnarea în lună martie a acestui an a contractului de finanţare pentru construirea Campusului integrat pentru învăţământul dual -PRODUAL în valoare de 25 milioane euro, două noi proiecte depuse pentru finanţare prin fonduri europene de către Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu au fost declarate eligibile. Este vorba despre reabilitarea şi modernizarea Căminului studenţesc nr. 4, a cantinei studenţeşti şi a Facultăţii de Inginerie. Valoarea eligibilă a acestor noi finanţări depăşeşte 9 milioane de euro.

Primul proiect, în valoare de 4 milioane euro vizează Căminul studenţesc nr. 4 şi Cantina studenţească şi este susţinut prin fonduri PNRR, Pilonul VI, Politici pentru noua generaţie, componenta C15 – Educaţie pentru lucrări privind reabilitarea şi modernizare.

Cel de-al doilea proiect în valoare de 5,2 milioane euro, destinat extinderii, modernizării şi reabilitării clădirii Facultăţii de Inginerie din cadrul ULBS este derulat prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, cu finanţare POR din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Astfel, în urma intrevenţiilor, Căminul studenţesc nr. 4 situat în Sibiu, Str. Vasile Aron Nr. 14, ar urma să pună la dispoziţia studenţilor 328 de locuri de cazare, care să asigure o infrastructură adaptată la standardele europene de calitate şi eficienţă energetică.

Lucrările privind Cantina studenţească din Bulevardul Victoriei nr.31 vizează modernizarea spaţiului cu o capacitate de 120 de locuri destinate servirii mesei.

Consumul anual de energie pentru încălzire în cazul Căminului studenţesc nr. 4 şi a cantinei studenţeşti este estimat să scadă cu cel puţin 50% faţă de consumul anual realizat anterior renovării. Conform documentaţiei, prin implementarea acestor măsuri se urmăreşte îmbunătăţirea stării şi a tipului infrastructurii educaţionale. Rezultatele se vor reflecta atât asupra condiţiilor de trai, cât şi asupra eficienţei şi performanţei instituţionale. Mediul de învăţare va deveni astfel mai sigur şi mai prietenos cu mediul înconjurător.

În ceea ce priveşte Facutatea de Inginerie din cadrul ULBS, obiectivul general al investiţiei îl reprezintă creşterea nivelului de adecvare a ofertei educaţionale în raport cu nevoile pieţei muncii.

Astfel, prin susţinerea investiţiilor în modernizarea clădirii situate în strada Emil Cioran nr. 4 şi a bazei materiale didactice, se urmăreşte ca mediile de învăţare, echipamentele şi dotările didactice să fie cel puţin la nivelul tehnologiilor utilizate de către companii care operează pe piaţa regională şi
Europeană.

De asemenea, proiectul are în vedere adaptarea spaţiului în scopul creşterii accesului şi a participării persoanelor dezavantajate la sistemul de învăţământ superior.

Proiectul vizează reabilitarea şi modernizarea celor trei corpuri de clădire, dar şi lucrări de extindere prin reconfigurare a etajelor 4 şi 5 ale corpurilor II şi III, în vederea obţinerii unor spaţii suplimentare destinate învăţământului superior, ca urmare a creşterii numărului de studenţi.

Termenele de implementare pentru lucrările de modernizare şi reabilitare ale celor două proiecte este de 36 de luni de la semnarea contractului de finanţare.

Ultima oră