peste 70 la sută dintre pensionari vor primi mai mulți bani din iulie
Foto: Freepick

Persoanele vârstnice din România vor primi, începând din luna iulie, decizia de recalculare a pensiei. Astfel, acestea vor afla dacă și în ce măsură vor beneficia de o creștere a cuantumului pensiei. Documentul va fi trimis prin poștă și va fi înmânat personal destinatarului.

În acest moment, programul care va emite noile decizii este în teste, dar autoritățile promit că nu vor exista întârzieri și că procesul va decurge normal. Din cei peste 5 milioane de pensionari, peste 70 la sută vor avea din septembrie mai mulți bani, scrie Protv.

Documentele vor fi eliberate de casele teritoriale de pensii și distribuite apoi prin Poșta Română.

Modelul deciziei a fost publicat în Monitorul Oficial și prezintă toate informațiile care stau la baza recalculării: stagiu de cotizare, numărul punctelor de stabilitate, acordate după 25 de ani de contribuție, dar și valoarea punctului de referință, indicatorul în funcție de care se va calcula cuantumul pensiei și care va fi la 1 septembrie 81 de lei.

„Până la 1 septembrie aceste decizii trebuie să ajungă în mâna pensionarilor, suntem în grafic. Ulterior va trebui să tipărim și cupoanele de pensie, astfel încât pensionarii să primească aceste drepturi. Suntem cu testarea pe ultima sută de metri a acestui program informatic privind recalcularea”, spune Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, citat de Protv.

Șeful de la pensii spune că mai este nevoie de o ordonanță de Guvern care să îi permită Poștei Române să distribuie deciziile de pensionare. Deciziile vor fi înmânate personal.

Ultima oră