inspectorii itm sibiu au dat amenzi de 60.000 lei pentru muncă „la negru” în restaurante

În perioada 12 iunie – 15 iunie 2024 s-a desfăşurat Campania naţională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii care desfăşoară activităţi în domeniul „restaurante şi alte activităţi de servicii de alimentaţie”.

În perioada de desfăşurare a campaniei, inspectorii de muncă au efectuat controale la 31 angajatori care îşi desfăşoară activitatea în domeniul vizat.

În urma acestor controale, au fost identificate 3 persoane care prestau activitate fără încheierea unui contract individual de muncă. Pentru aceste cazuri de muncă nedeclarată s-au acordat 2 amenzi în valoare de 60.000 lei.

Au mai fost aplicate 4 amenzi în valoare de 9.000 lei şi 4 avertismente pentru nerespectarea prevederilor Codului muncii privind timpul de muncă, respectiv 14 avertismente pentru nerespectarea altor prevederi legale.

Au fost dispuse un număr de 45 măsuri de remediere a deficienţelor. Neconformităţile constatate în cadrul controalelor efectuate au constat în principal în netransmiterea în termenele prevăzute de lege a contractului individual de muncă în Revisal, neevidenţierea orelor de muncă prestate de salariaţi cu ora de începere şi ora de sfârşit a programului de lucru şi lipsa evidenţei timpului de muncă.

„Munca nedeclarată continuă să reprezinte o problemă semnificativă, afectând atât angajaţii cât şi economia în ansamblu. Există încă angajatori care nu respectă prevederile legale în vigoare, evitând astfel plata contribuţiilor sociale şi fiscale obligatorii. Fac apel către toţi angajatorii să se conformeze legislaţiei muncii şi reiterez importanţa eforturilor comune pentru a combate fenomenul muncii nedeclarate. I.T.M. Sibiu va intensifica controalele şi sancţiunile pentru a descuraja aceste practici ilegale, asigurând corectitudine pe piaţa muncii.” – Stănilă Alexandru Marius – inspector şef I.T.M. Sibiu.

Ultima oră