harta locațiilor din sibiu în care poți să mănânci preparate tradiționale autentice, direct în curtea gospodăriilor țărănești
Sursa foto: Anii Drumeției

Județul Sibiu este unul dintre cele mai bogate în ceea ce privește punctele gastronomice locale. Pentru a trăi experiențe autentice, turiștii optează pentru astfel de locații în detrimentul restaurantelor.

Punctul gastronomic local este un loc situată într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse alimentare, după reţete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 15 persoane simultan. Județul Sibiu este fruntaș la numărul de puncte gastronomice locale și are 26 de astfel de locuri unde turiștii pot degusta bunătăți specifice zonei, în creștere față de anii precedenți.

Dacă în 2020 erau șase puncte locale gastronomice, acum în județul Sibiu sunt fondate 26. Doar în anul 2024 au fost înființate alte cinci puncte gastronomice locale, respectiv la Richiș, la Moșna, Biertan, Mălâncrav, și unul în Alma Vii, comuna Moșna. De asemenea, puncte gastronomice unde papilele gustative sunt alintate cu mâncăruri tradiționale mai sunt și în Gura Râului, Cisnădioara, Șomartin, Jina, Cârțișoara, Sadu, dar și în Șeica Mare, Nucet, Cisnădie, Copșa Mare și Arpașu de Sus.

Maria Ranf este gospodina recunoscută și peste hotare pentru pâinea tradițională de la Alămor. Sibianca are punct gastronomic de mai mulți ani, acolo unde de-a lungul timpului a oferit experiențe inedite turiștilor străini, veniți chiar și din Chicago sau Noua Zeelandă. Aceasta crede că turiști apreciază autenticitate și, bineînțeles, gustul mâncării preparate în gospodărie.

„Vin la noi pentru că noi pregătim mâncare autentică, rețete foarte vechi de acum o sută de ani și folosim cu produsele și ingredientele pe care le avem noi în curte. Facem mâncare la foc de lemne, așa cum se făcea de demult. Facem mâncare gustoasă, sățioasă, așa cum se făcea odată. Cum avem atelierul de produse tradiționale, le place foarte mult pita de casa, lichiuri, diferite plăcinte la cuptor. Își doresc să mănânce tot ce se face manual, fără mașinării industriale. Vin mai mulți turiști străini decât romanii noștri. Le place viața la țară pentru că la noi se păstrează autenticitatea satului românesc. Se miră când văd că frământăm în troacă și de multe ori vor să se implice și își bagă mâinile în făină. După ce pleacă rămânem prieteni. Ne scriu că le este dor de pita noastră bună, de zeama de găină și de cârnații de porc”, povestește Maria Ranf.

harta locațiilor din sibiu în care poți să mănânci preparate tradiționale autentice, direct în curtea gospodăriilor țărănești

 

Din spusele Mariei Ranf punctul gastronomic este un câștig pentru întreaga comunitate, turiștii fiind interesați să achiziționeze și alte alimente, direct din ograda gospodarilor. „În afară de mâncarea gustoasă, avem și peisaje frumoase în jurul Alămorului. Este un sat înconjurat de dealuri și păduri. Cel mai mult vin de Crăciun la tăiatul porcului pentru că sunt curioși. Punctul gastronomic este un câștig nu doar pentru mine, ci și pentru vecinii din sat pentru că turiștii cumpără ouă de casă, brânză, vin, rachiu. Își cumpără mai multe. Vin și mulți bucureșteni, dar și din Cluj. Vin, mănâncă și povestim ca între prieteni. Își cumpără pite de trei kilograme și le congelează și când le termină, revin. Avem turiști care vin în fiecare lună, le împărțim rețete”, mai spune Maria.

harta locațiilor din sibiu în care poți să mănânci preparate tradiționale autentice, direct în curtea gospodăriilor țărănești

 

Familia Henning a pus, de asemenea, bazele unuia dintre cele mai recunoscute puncte gastronomice locale din județul Sibiu și este apreciat de grupurile de turiști străini pentru hencleșul delicios, acompaniat de un schnaps de calitate (n. red. băutură alcoolică). Încă din 2019 sunt autorizați ca punct gastronomic local în Cisnădioara și se află printre pionierii specialităților săsești, gătite ca în vechile cărți de bucate.

„Noi ne pregătim numai pentru grupuri organizate cu ghid, cu peste 15 persoane. Anul acesta suntem plini. Punctul gastronomic nu este un restaurant, dar se servește o cină cu o oră de povești. Noi suntem printre ultimii mohicani sași de aici și avem clienți vorbitori de germană, veniți din Elveția, Germania și Austria. Când vin la noi sunt numai ei între ei, nu ca la restaurant, plus că se servește o masă tradițională săsească. Facem asta de câțiva ani și avem numai ecouri pozitive”, a spus Michael Henning.

harta locațiilor din sibiu în care poți să mănânci preparate tradiționale autentice, direct în curtea gospodăriilor țărănești
Sursa foto: Anii Drumeției

În toată țara sunt acum 316 puncte gastronomice locale. Cele mai multe sunt în Sibiu, Brașov și Tulcea.

 

 

Ultima oră