se repară în sfârșit bastionul haller și zidurile de la cazarma 90
Sursa: patrimoniu.sibiu.ro

Bastionul Haller și zidurile de la Cazarma 90 vor intra într-un proces de reabilitare. Municipalitatea a scos la licitație caietul de sarcini privind reparația celor două obiective istorice, incluzând realizarea expertizelor tehnice, proiectului tehnic și altor documentații.

Municipalitatea vrea să reabiliteze Bastionul Haller și zidurile de la Cazarma 90. Acestea se află într-o stare avansată de degradare, cărămizile au început să cadă, motiv pentru care sunt necesare de urgență intervenții pentru consolidare. 

„Bastionul Haller din Sibiu este construit din cărămidă și umplut cu pământ. Zidul exterior prezintă o stare accentuată de degradare cu cărămizi lipsă în special la baza zidului, vegetație crescută în special pe partea superioară a zidului, iar din partea superioară a zidului continuă să se desprindă cărămizi, ceea ce presupune necesitatea intervenției de urgență pentru lucrări de reparații și consolidare. Zidurile Cazarmei 90 se află într-o stare accentuată de degradare cu cărămizi lipsă. În partea superioară este montat un gard metalic”, se arată în caietul de sarcini. 

se repară în sfârșit bastionul haller și zidurile de la cazarma 90
Sursa: patrimoniu.sibiu.ro

Zidurile vor fi reparate păstrând valoarea lor istorică, arhitecturală și structurală, fiind pus totodată în valoare potențialul lor. 

Printre lucrările prevăzute în documentații se numără: desfacerea și înlocuirea zidăriei degradate, curățirea zonelor afectate de pierderi de material, refacerea zidăriei prin țesere cu zidăria veche (zidăria se va reface cu mortar tip medieval),  refacerea coronamentului elementelor de fortificație din cărămidă, aceasta fiind de duritate maximă, refacerea fațadei zidului cu respectarea materialelor impuse de normele și legislația în vigoare privind restaurarea monumentelor istorice, montarea unui iluminat arhitectural și refacerea grilajelor metalice. 

Reparațiile vor fi realizate cu bani de la bugetul local. Municipalitatea vrea ca firma contractată să stabilească soluții optime de intervenție, în acord cu recomandările și condițiile obligatorii prevăzute în expertizele tehnice și avizele de la Ministerul culturii. „Obiectele achiziției constând în întocmire expertize tehnice + DTAC +PT + DE + verificare tehnică + asistență tehnică pentru obiectivele Reparații și Intervenții de reabilitare pentru Bastionul Haller, Ziduri Cazarma 90, în legătură cu care se solicită realizarea serviciilor de expertiză tehnică și proiectare, sunt prevăzute pentru realizare în anul 2024, finanțate din Bugetul Local”, se arată în caietul de sarcini. 

Ultima oră