lotul 5 al autostrăzii sibiu - pitești ar putea fi gata anul acesta, după ce constructorul a angajat peste 1.000 de oameni pe șantier
Sursă foto: CNAIR

Pe șantierul tronsonului de autostradă Curtea de Argeș – Pitești, parte a A1 Sibiu – Pitești, antreprenorul italian Webuild efectuează lucrări pe întregul amplasament al lotului, atât la corpul autostrăzii, cât și la toate structurile aferente.

Antreprenorul a mobilizat 1057 de persoane pe șantier. „Având în vedere buna mobilizare a constructorului, țintim să finalizăm acest lot de autostradă mai devreme față de termenul contractual, fiind posibil chiar anul acesta”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioșteanu, scrie portalul de știri ArenaConstruct.

Acest tronson are o lungime de 30,35 km și, potrivit CNAIR, stadiul fizic al lucrărilor era de circa 65% la începutul lunii mai. Deși finalizarea este prevăzută pentru anul viitor conform termenelor contractuale, există speranțe că lucrările se vor termina mai devreme. Valoarea contractului este de 1,71 miliarde lei fără TVA.

Pe șantier continuă așternerea stratului de bază de asfalt AB31.5 (87%) și a stratului de legătură BAD 22.4 (18,5%). Se desfășoară lucrările de umpluturi din pământ, iar betonarea rigolei mediane și montarea stâlpilor necesari pentru panourile fonoabsorbante sunt în plină desfășurare.

Montarea tablierului metalic pentru podul peste râul Argeș de la km 95+927 este aproape finalizată, fiind montate 2628 tone din cele 2723 tone necesare. Pentru podul peste râul Valsan de la km 109+383, se finalizează montarea grinzilor prefabricate, predalelor și plăcii suprabetonate, iar montarea liselor prefabricate a început deja.

Lucrările de betonare a grinzii parapet aferente viaductului pentru evitarea zonei de siguranță a căii ferate și a digului lacului Budeasa (km 115+240) sunt în desfășurare. La nodul rutier Curtea de Argeș, continuă lucrările de terasamente, de realizare a stratului de formă și a stratului inferior de fundație din balast.

La nodul rutier Băiculești, au început lucrările de așternere a asfaltului – stratul de legătură pe bretelele de acces 1, 2, 3 și 4. La nodul rutier Bascov se execută lucrări de umpluturi din pământ, stratul de formă și stratul inferior de fundație din balast și au început lucrările de execuție a fundațiilor pentru zidul de sprijin aferent bretelelor 3 și 5.

Lucrările progresează conform planului, iar autoritățile rămân optimiste în privința finalizării anticipate a acestui important tronson de autostradă.

Ultima oră