Francezii de la Louis Vuitton neagă acuzațiile de plagiat a Iei din Mărginimea Sibiului
foto PROTV
După ce o asociație a observat o asemănare izbitoare între o bluză vândută de casa de modă Louis Vuitton și o ie românească din Mărginimea Sibiului, s-a iscat un adevărat scandal pe rețelele sociale.
Oamenii s-au arătat nemulțumiți de îndrăzneala brandului francez și l-au acuzat că a copiat modelul românesc fără să respecte originile acestuia. Reprezentanții casei de modă au oferit o explicație vagă, iar Ministrul Culturii a intervenit.

Răspunsul primit prin e-mail a fost considerat extrem de vag:

„Stimate client, vă mulțumim pentru că ne-ați adus această preocupare. Este un design al talentatului Nicolas Ghesquière. El se poate inspira din diverse tradiții. Credem că înțelegeți că acest design este unic pentru Louis Vuitton. Vă mulțumim pentru înțelegere și suntem siguri că explicația noastră va clarifica situația. Putem face ceva altceva pentru a vă ajuta?”

Românii au fost șocați de acest răspuns și au comentat în număr mare pe pagina de socializare a asociației „La blouse roumaine”:

„Dacă un designer român ar fi copiat un produs al lor, ar fi fost un scandal mare. Dar când e invers, se numește inspirație. Dezamăgitor!”; „Hai să-i enervăm puțin cu comentarii care arată realitatea”; sunt doar câteva dintre reacții.

Mulți străini au comentat și ei la postare, resonând cu mesajul asociației:

„Louis Vuitton, sper că cei 25 de milioane de urmăritori ai voștri văd asta! #oferăcredit bluzei tradiționale românești!”, a scris o persoană.

Ministrul Culturii, Raluca Țurcan, a luat o decizie în urma amploarei scandalului legat de cămașa românească:

Raluca Țurcan a transmis un mesaj prin intermediul contului său de socializare:

„În mod natural, vom cere companiei Louis Vuitton să recunoască valoarea patrimonială și culturală a modelului iei cu șinoare, specifică zonei Sibiului. Crearea populară autentică și-a păstrat valoarea de-a lungul timpului, fapt dovedit de faptul că ie românească a fost și rămâne o sursă de inspirație pentru pictori, designeri și companii precum Louis Vuitton. Această situație ar trebui să fie transformată într-o oportunitate pentru recunoașterea internațională a valorii inestimabile a patrimoniului cultural românesc.”, scrie PROTV.

Ultima oră