povestea de viață a primului elev de etnie romă care a terminat liceul din tălmaciu și vrea să meargă la facultate (video)

Victor Carole este primul elev de etnie romă care a absolvit liceul din Tălmaciu. Este căsătorit și urmează să devină tată, dar asta nu îl va împiedica să susțină examenul de Bacalaureat, iar mai apoi să urmeze o facultate. Ambiția și curajul l-au adus până în acest punct, dar și sprijinul părinților și dascălilor care l-au susținut la fiecare pas. Reușita lui speră să îi inspire pe toți tinerii din comunitatea romă. 

Victor are 18 ani, este căsătorit și urmează să devină tată. Este stâlpul familiei sale și duce mai departe tradițiile strămoșilor lui, fiind un veritabil reprezentant al comunității de căldărari din județul Sibiu. A reușit să spargă barierele și să devină primul elev de etnie romă care a absolvit liceul din Tălmaciu. Povestea lui, plină de inspirație, curaj și determinare, care reflectă dorința de a depăși stereotipurile, o puteți descoperi în cele ce urmează. 

Primul absolvent de liceu din comunitatea de căldărari din Tălmaciu

Victor provine din comunitatea de căldărari din Tălmaciu, semenii lui fiind cunoscuți pentru meșteșugurile tradiționale pe care le făuresc. A crescut într-o familie de oameni muncitori, care l-au sprijinit la fiecare pas, drumul său spre succesul academic fiind croit cu ușurință. 

Tânărul a vrut să meargă la școală, iar dorința sa a fost susținută în special de mama lui. N-a uitat însă în niciun moment din acest parcurs de rădăcinile și de valorile lui. Și-a dorit să păstreze vii tradițiile comunității rome, dar și să evolueze în alte domenii. Astăzi, el este primul elev de etnie romă din Tălmaciu care a absolvit 12 clase și nu vrea să se oprească aici. Urmează Bacalaureatul, iar mai apoi se gândește să se înscrie la facultate. Prin reușitele sale, speră să îi inspire pe copiii din comunitate să își urmeze visurile. 

povestea de viață a primului elev de etnie romă care a terminat liceul din tălmaciu și vrea să meargă la facultate (video)
Victor, alături de părinți

„Romii se împart în mai multe ramuri, iar noi facem parte din categoria romilor corturari. La noi nu a mai fost nimeni care să finalizeze cele 12 clase. Sunt mulți romi care termină școli, foarte mulți, dar din partea din care provin eu, a căldărarilor corturari, eu sunt primul elev care a terminat cele 12 clase. Îi îndemn pe toți copiii să își urmeze studiile și, în același timp, să nu își defăimeze familia sau să își uite tradițiile. Să nu uite că și romii pot”, a spus Victor Carole.

Învățătoarea care a crezut în el

Cea care a văzut potențialul în Victor este învățătoarea Aura-Maria Avram-Radu. Era la început de carieră când l-a cunoscut pe băiat și l-a ghidat pe parcursul anilor de studiu. 

Aceasta spune că este important ca școala să îi integreze pe copiii de etnie romă și să îi includă în toate activitățile întreprinse. 

povestea de viață a primului elev de etnie romă care a terminat liceul din tălmaciu și vrea să meargă la facultate (video)

„L-am cunoscut pe Victor și familia lui în debutul carierei mele didactice, eram și eu tânăr educator la început de drum. L-am avut în clasa mea pe Victor, dar și pe actuala lui soție, pe Luminița. Am identificat în mama lui o mamă implicată, devotată și, deși făcând parte din comunitatea romă, unde în general, atât băieții, cât și fetele, abandonează școala la o vârstă timpurie, mi-am dat seama că mama lui Victor își dorește mai mult pentru băiatul ei. Eu am considerat că este deosebit de important să îi arătăm sprijinul nostru, sprijinul școlii, pentru a reuși împreună – familia împreună cu școala. (…) La școală îi facem să se simtă egali cu noi, pentru că ei de când se nasc, se nasc cu mândria de a fi rom. (…) Noi încercăm să le arătăm că sunt toți egali. Și părinții lor, și copiii, simțindu-se respectați, valorizați și apreciați la școală, aleg să vină în continuare. Într-un mediu în care te simți bine, normal că nu îl abandonezi. Pentru noi acesta este scopul principal, să îi facem pe elevii de etnie romă să nu mai abandoneze. Desfășurăm lunar activități de integrare și încercăm cu toții să arătăm că școala este un mediu bun pentru dezvoltarea copiilor de etnie romă”, a spus învățătoarea lui Victor, care i-a fost sprijin în toți anii de școală. 

Colegii lui Victor au doar cuvinte de laudă la adresa lui și sunt bucuroși că au putut învăța mai multe despre cultura romilor. 

„El a fost prietenul nostru dinainte să fim coleg cu el. Este o persoană foare bună la suflet și îmi face plăcere să fiu prieten și coleg cu el pentru că îl apreciez foarte mult pentru chinuiala lui, pe care o face între diferența culturii noastre și culturii lui. Mă bucur că îl cunosc și că îmi e prieten”, a spus unul dintre colegii lui Victor. 

povestea de viață a primului elev de etnie romă care a terminat liceul din tălmaciu și vrea să meargă la facultate (video)

„Ușor, ușor, ne-a inclus și pe noi în viața lui, ne-a arătat tradițiile, ne-a îmbrăcat în portul lor tradițional și la fel și noi i-am arătat ce avem noi. Ne-am apropiat și am început să îl cunoaștem ca persoană și lumea din care provine”, a spus una dintre colegele lui Victor. 

Profesorii îl descriu ca fiind un elev motivat, interesat, activ și foarte implicat în activitățile extrașcolare dedicate. „Este un mare plus pentru comunitatea din care vine și un exemplu pentru tinerii romi”, a spus Daniela Velicu, profesoara lui Victor. 

povestea de viață a primului elev de etnie romă care a terminat liceul din tălmaciu și vrea să meargă la facultate (video)

Atunci când nu e la școală, tânărul își dedică timp pasiunii sale. Este membru în Ansamblul Folcloric Ceata Junilor și spune că acesta este locul unde simte că trăiește. „În urmă cu 3 ani, în anul 2021, am început să activez la Ansamblul Datina, încă o familia de-a mea. Am lucrat cu niște oameni foarte talentați, cărora le mulțumesc. În prezent activez la Ansamblul Ceata Junilor. Este un lucru care mă pasionez, este vocația mea. Mă detașez de toate gândurile, când ajung acolo simt că trăiesc și simt că am totul. Asta mă reprezintă!”, a povestit Victor.  

O familie tânără și un viitor promițător

Victor și Luminița locuiesc împreună de la nuntă într-o casă în care este prezentă amprenta tradițiilor romilor. O casă spațioasă, curată și simplă, pe care tinerii au amenajat-o conform datinilor strămoșești. „Roșul semnifică viața, mult noroc. În portul nostru, verdele, deși în general semnifică viața, la noi semnifică doliul”, a spus Victor. 

povestea de viață a primului elev de etnie romă care a terminat liceul din tălmaciu și vrea să meargă la facultate (video)

Luminița are 4 clase, dar își dorește ca, în viitor, să își termine și ea studiile. Acum este însărcinată și vrea să se ocupe în principal de creșterea copilului. „Femeia are un rol foarte important la noi în familie. Femeia gestionează mâncarea, gestionează banii, costurile, cumpărăturile. Normal că mi-aș fi dorit, și cred că și ea și-ar fi dorit să continue studiile, însă vedem ce ne rezervă viitorul. Noi vrem să fim prezenți în viața copilului nostru, să îi oferim tot ce este mai bun”, a adăugat Victor. 

Ultima oră